NRK Meny
Normal

Bitter strid i Oppland Frp før nominasjonsmøte

GAUSDAL/LILLEHAMMER (NRK): I morgen er det nominasjonsmøte i Oppland Frp. Der møtes delegater som anklager hverandre for vedtektsbrudd og hemmelighold av referater.

Eivind Bakke og Morten Ørsal Johansen ny

I MORGEN BLIR EN AV DEM VALGT: Fylkesleder Harald Eivind Bakke (t.v.) og stortingsrepresentant Morten Ørsal Johansen.

Noe av bakgrunnen for konflikten er uenighet om hvem som skal være førstekandidat på lista til stortingsvalget, sittende representant Moren Ørsal Johansen fra Nordre Land eller fylkesleder Harald Eivind Bakke fra Gausdal.

I går kveld var det ekstraordinært årsmøte i Lillehammer Frp, der hele det sittende styret ble kastet. Styreleder Tom Karlsen var en av dem, og Svein Morten Olsen er nå den nye styrelederen. Han er ikke veldig pratsom i dag.

Taus styreleder

– Er det riktig at ulike oppfatninger om førstekandidaten er en av flere årsaker?

– Ingen kommentar.

– Kan du fortelle litt om hva som skjedde på årsmøtet?

– Ingen kommentar.

Harald Eivind Bakke

VIL GJERNE PÅ STORTINGET: Harald Eivind Bakke fra Gausdal.

Foto: Bjørn Opsahl / NRK

I forkant av morgendagens nominasjonsmøte har det vært flere uker med strid om hva som er korrekt organisasjonspraksis.

Flertallet i nominasjonskomiteen går inn for Ørsal Johansen på førsteplass, mens flertallet av lokallagene vil ha Harald Eivind Bakke.

– Hvordan skyte en Frp-er i ryggen?

Opprinnelig vedtok lokallaget i Lillehammer å støtte Bakke, men dette var daværende leder Tom Karlsen og styremedlem Rune Fadum uenige i. I et leserinnlegg i Gudbrandsdølen Dagningen 10. november med tittelen «Hvordan skyte en Frp-er i ryggen» kom de to med svært hard kritikk mot Bakke.

Morten Ørsal Johansen

TAR GJERNE FIRE ÅR TIL: Stortingsrepresentant Morten Ørsal Johansen.

Foto: Stortinget

Bakke på sin side mener at hovedårsaken til striden er «2-3 personer som har fått uforholdsmessig mye plass i media».

Morten Ørsal Johansen sier at han har gjort en god jobb for Oppland mens han har vært på Stortinget.

– Men en motkandidat er blitt foreslått, og da er det noen som trolig er uenig i dette. Det må jeg ta til etterretning.

Krever gransking

I forkant av gårsdagens møte i Lillehammer Frp var det også uenighet om selve grunnlaget for møtet. Blant annet sa den nå avgåtte styreleder Tom Karlsen at kravet om ekstraordinært møte ikke hadde den nødvendige oppslutningen fra en tredjedel av medlemmene.

Frp sentralt og fylkespartiet må nå ta stilling til et krav fra Karlsen og Fadum om å granske det de mener er vedtektsbrudd og hemmelighold av referater.

Tradisjon fra 90-tallet

Nominasjonsmøtet i morgen får en debatt som trolig handler om noe langt mer enn ulike kandidaters kvalifikasjoner. Striden vil også dreie seg om fylkespartiets evne til å håndtere indre strid. På slutten av 90-tallet hadde Oppland Frp konflikter med mange av de samme ingrediensene.

Eller som Karlsen og Fadum skriver i innlegget: «For oss gamle travere, som var i manesjen gjennom hele 90-tallet, så er oppskriften og framgangsmåten så velkjent at det lukter sagmugg så fersk at man skulle tro at 1997 var i går.»

Frp-strid i Oppland