NRK Meny
Normal

Bistandsadvokat: – For mange av barna er dette svært skambelagt

GJØVIK TINGRETT (NRK): 49-åring står tiltalt for å ha forledet over 100 barn til seksuelle handlinger via nettkamera. En observant mor varslet politiet.

Inger Marie Støen, bistandsadvokat

BISTANDSADVOKAT: Inger Marie Støen er koordinerende bistandsadvokat i saken.

Foto: Roy Allan Larsen / NRK

49-åringen fra Vestoppland, en tidligere korpsdirigent og lærer, står tiltalt for totalt 225 seksuallovbrudd. De aller fleste av dem er ifølge tiltalen begått over internett, og i dag startet den omfattende rettsbehandlingen av saken.

Saken er en av de mest omfattende sedelighetssakene i norgeshistorien.

Mannen skal ha fått over 100 barn, både gutter og jenter, til å kle av seg, utføre seksuelle handlinger med seg selv, med andre barn og med dyr, foran nettkamera. I tillegg omfatter tiltalen tre tilfeller av fysiske overgrep mot jenter under 16 år.

Overgrepene har foregått i en periode fra 2003 til oktober 2014, da saken ble anmeldt av mor til en av de fornærmede jentene. Hun reagerte på at datteren, som da var 12 år, viste seg uten klær foran nettkameraet.

Følg saken her:

En 49-åring står tiltalt for å ha forledet over 100 barn til seksuelle handlinger via nettkamera.

Føler skam

De mange fornærmede barna i saken reagerer forskjellig på at saken nå går for retten. Ifølge koordinerende bistandsadvokat Inger Marie Støen så er det mange som føler stor skam for det som har skjedd.

– Mange fornærmede kunne ønske at saken aldri kom igang, mens andre vil bli ferdige med saken. Det er klart at dette er belastende for dem å gå gjennom på nytt, sier Støen.

Hun er en av totalt 24 bistandsadvokater i saken. Hun forklarer at noen av ungdommene helst vil legge saken bak seg, og at de føler at det er mye skam rundt det som har skjedd.

– De føler at det er flaut og ekkelt, og vil ikke snakke om det i det hele tatt, forklarer Støen.

Et stort antall bistandsadvokater i overgrepssaken i Gjøvik tingrett

Et stort antall bistandsadvokater i overgrepssaken i Gjøvik tingrett. På rettssakens første dag var 16 av dem tilstede.

Foto: Lars ErikSkrefsrud / NRK

Brudd på dyrevelferdsloven

Mannen er i tillegg tiltalt for tre fysiske overgrep, og for brudd på dyrevelferdsloven. Han erkjenner straffskyld for de fleste tiltalepunktene.

Hans forsvarer, Per Espen Eid, sa til NRK før rettssaken at hans klient føler skyld for det han er tiltalt for.

– Mitt inntrykk er at han ønsker å ta ansvar for det han har gjort, særlig det som har skjedd via nett, sa han.

Statsadvokat Jo Christian Jordet har varslet at han trolig vil legge ned påstand om forvaringsstraff mot den tiltalte 49-åringen. Ifølge tiltalen kan det bli lagt ned påstand på opp mot 15 års forvaringsstraff, men dette vil først bli avgjort ved rettssakens avslutning.

Det er satt av lang tid til rettssaken, som avsluttes til påske.