Hopp til innhold

En industri i motgang

Ifølge birøkter Olav Gunnar Haugen er ikke biene slemme. Det hjelper lite. Antall birøktere her til lands stuper.

Birøktenæringa sliter med rekrutteringa.

Se biene til Olav Gunnar Haugen her.

Birøkter Olav Gunnar Haugen

– Å være birøkter er en viktig jobb, sier Olav Gunnar Haugen.

Foto: Stein Schinstad / NRK

– Dette er en interessant hobby. Her går ingen ting på skinner, og man opplever stadig noe nytt. Så jeg håper det er flere yngre som tar opp tråden, og har lyst å holde på med bier, sier birøkter Olav Gunnar Haugen, midt i et villastrøk i Lillehammer.

Ifølge Norges birøkterlag fortsetter nedgangen i antall birøktere og bikuber til tross for økt fokus på rekruttering og kompetanseheving.

Ifølge Honningcentralens innspill stortingsmelding om landbruk og mat i 2010, var det da 3000 birøktere i Norge – mange av disse kun med noen få bikuber.

– I overskudd

Birøkter Haugen forteller at man må regne med en del kostnader når man skal starte opp da det er mye utstyr som skal på plass. Slyngeutstyr og rustfritt stål er ikke billig.

– Men det er en hobby som går med overskudd. Når man først har investert, går det bra. Det er nærmest å regne som en engangsutgift i starten, men noe utstyr må selvsagt byttes ut etter hvert.

Vanskelig er det ikke, Mener birøkteren. Dette er nemlig noe alle kan klare.

– Det er en fordel å være litt kjent med redskaper, men dette er ikke håpløst for noen, sier Haugen.

Farlig utvikling

Frafall i antall birøktere er ikke det eneste industrien bekymrer seg over. Med stor hastighet har populasjoner av honningbiene – verden over – forsvunnet i de siste årene, særlig i USA. Dette har blitt påvist fra 2006.

For halvannet år siden slo FN alarm. Verdens kolonier av honningbier døde i høyt tempo. Nå jaktes det på årsak for den globale biedøden.

– Skummelt

Birøkterutstyr

Utstyr koster, men etter første investering er det få utgifter, ifølge Haugen.

Foto: Stein Schinstad / NRK

Det kraftige frafallet i biebestanden kan få store konsekvenser for veksten av viktige avlinger. Med andre ord: det kan ramme den globale matindustrien med stor tyngde.

– Det er skummelt. Uten bier og insekter blir det lite mat. Jeg har hørt at uten insekter er det ikke levelig på jorda, og det tror jeg nok stemmer, sier birøkteren.

Han tror landbruket må ta deler av skylden – fordi det fører til at blomsterengene blir borte.

– Ville bier, også her i Norge, blir borte. Det ser ikke bra ut, sier Haugen.

Snille bier

Haugen begynte som birøkter først da han var 60 år. Nå prøver de å ha kurs for at yngre folk skal ta over jobben, som han mener er interessant i tillegg til at man tjener penger.

Selv har han nær en million bier som han roter rundt i hjemmet til. Men han er ikke redd for ublide møter.

– De er snille. Man kan ha dem på hånda, men den stikker ikke så lange den ikke blir provosert. Det virker som at de vet at det er med livet som innsats de stikker.

Flere saker fra Innlandet