NRK Meny
Normal

Starten på Birkebeinerrittet er utsatt

Sterk vind på fjellet gjør at 17 000 skiløpere som tripper rundt startområdet på Rena, må vente enda en stund. Første start er utsatt i en time – til 08.30.

Birkebeinerrennet

Ivrige Birkebeinere må vente en time ekstra før de får satt i gang.

Foto: Simen Sveen / NRK

– Det er vindforholdene oppe på fjellet som gjør at vi må utsette starten, sier daglig leder i Birken AS, Hans Petter Wahl Adolfsen.

Han kan fortelle at det er målt vindkast på opptil 25 meter i sekundet på enkelte steder i løypa.

– De forholdene tør vi ikke sende noen ut i, sier Wahl Adolfsen.

Ved starten på Rena er det blå himmel og vindstille og utsiktene utover formiddagen skal være bedre.

– Vi regner med at starten går klokka 08.30, sier Wahl Adolfsen

Fredag kveld sa Kristen Gislefoss at arrangøren må vurdere om det er forsvarlig å sende de 17.000 birkebeinerne over fjellet. Rennet har blitt avlyst en gang tidligere, i 2007.

Linseproblemer

Flere kjendiser stiller til start, deriblant Jon Almaas som i fjor fikk problemer med ei linse som ramlet av. Han hadde også spist for mye før rennet, fortalte han da han kom i mål.

SE VIDEO: Almaas i mål på Birken i 2013:

Jon Almaas hadde det tungt da han deltok på Birkebeinerrennet. Han hadde spist for mye før rennet og mistet kontaktlinsa underveis i løypa. Se intervjuet i målområdet etter målgang.

De fleste er opptatt av hvordan været skal bli, og hva man skal ha under skiene. Ingen vil ha bakglatte ski på vei oppover fra Rena med flere kilometer med oppoverbakke foran seg, hvis man da ikke er av dem som stakker seg oppover.

Kraftig vind

Ifølge vakthavende meteorolog Bente Wahl blir det sol, men til tider kraftig vind.

– Det blir ikke så aller verst vær, men det kan bli en del vind spesielt først på dagen.

Fredag formiddag ble det meldt mye vind natt til lørdag. Det var meldt kuling med noe nedbør. Men Wahl regner med at den verste vinden gir seg før starten klokka 07.30.

– Jeg tror nok det kan blåse ganske kraftig fram til klokka 12, så er det nok sol og fint på morgenen med minusgrader nesten hele veien. Det blir vel noen plussgrader i start- og målområdet.

For kaldt til påskestemning

Sol gir fort en påskestemning på denne tiden av året, men Wahl tror vinden kan gi en litt kald skitur over fjellet.

Birkebeinerrennet fra lufta

Birkebeinerrennet sett fra lufta.

Foto: Birken AS

– Det blir en del vind, og den er nordvest så det blir en svak motvind fra siden stort sett, så vinden vil nok være ganske sur. Med mellom 2 og 4 minus vil det nok føles ganske surt og kaldt. Det blir nok heller ikke sol fra skyfri himmel, sier Wahl.

I 2007 ble Birkebeinerrennet avbrutt på grunn av kraftig vind, men det er ikke fare for at det blir så kraftig vind i år.

– Det vil blåse en del ved start, og det kan nok blåse en liten kuling på de mest utsatte stedene på fjellet fram til 12, men jeg tror nok ikke det blir så kraftig som det var i 2007.

SISTE NYTT FRA HEDMARK OG OPPLAND