NRK Meny
Normal

Birken-svikt kan ramme elitesatsing

De tre idrettslagene som eier Birken har milliontap på grunn av deltagersvikten i Birkebeinerrennet. Dette kan få konsekvenser for klubbenes elitesatsinger.

Jostein Burås, Lillehammer skiklubb på Birkebeinerstadion

Jostein Burås i Lillehammer skiklubb frykter at deltagersvikten i Birkebeinerrennet får konsekvenser for virksomheten.

Foto: Marte Iren Noreng Trøen

Det er Lillehammer skiklubb, Lillehammer cykleklubb og Rena idrettslag som eier Birken. I år var 8500 løper påmeldt rennet lørdag mot over 17 000 i toppåret 2013.

-Vi jobber med å finne andre inntektskilder for å kunne opprettholde aktiviteten vår, sier daglig leder i Lillehammer Skiklubb, Jostein Burås. Men han medgir at dette ikke blir lett i et sponsormarked som blir stadig vanskeligere.

Halvert Birken-inntekt

Klubben har et budsjett på mellom 6–7 millioner kroner. To millioner har vært Birken-penger. Nå er denne inntekten halvert. I tillegg til at de tre eierklubbene har kunnet høste av Birken-overskuddet, har arrangementene mye å si for andre lag og foreninger som tjerner penger på dugnadsarbeid under arrangementene.

– Dette får konsekvenser for driften. Vi vil i det lengste skjerme bredde- og rekrutteringssatsingen vår. Derimot kan svikten gå utover elitesatsing om vi ikke finner andre inntektskilder, sier Burås.

Kom til Lillehammer for å satse

Ulrik Måbø etter innkomst birkebeinerrennet 2017

Ulrik Måbø flyttet til Lillehammer for å satse på ski.

Foto: Marte Iren Noreng Trøen

Ulrik Måbø kom til Lillehammer fra Bamble i Telemark for å satse på hobbyen sin. Han flyttet hit i 2013 sammen med familien sin. Måbø er svært godt fornøyd med støtteapparatet klubben har, blant annet som under rennet lørdag.

– Jeg synes det er synd om klubben må kutte i elitesatsingen. Da må vi vel dekke mer av utgiftene selv, sier Ulrik Måbø.

SISTE NYTT FRA HEDMARK OG OPPLAND

Video fra Hedmark og Oppland

Elena fra Lillehammer er opptatt av de små bedriftene
Nils Thore Jansson fra Finnskogen mener mye om mangt, særlig om politikere og sentralisering.
Bar Hassan fra Follebu skal stemme for første gang