NRK Meny
Normal

Birken-konflikt rammer barn og unge

Lillehammer og Rena idrettslag kommer til å tape millioner av kroner dersom grunneierne ikke senker kravet om utbetalinger for den nye uværstraséen. Det kan få dramatiske konsekvenser.

Birkebeinerrennet

MISTER INNTEKTER: Eierklubbene til Birkebeinerrennet kan tape store summer hvis grunneierne får det som de vil.

Foto: Birkebeinerrennet

Birkebeinerrennet er et av verdens største skirenn. Tusenvis av deltakere sliter seg over fjellet fra Rena til Lillehammer hvert år. Inntektsoverskuddet er det Lillehammer og Rena idrettslag som får. Nå kan det hende at klubbene mister disse kronene.

– Overskuddet etter rennet var på fire millioner kroner i fjor. Overskuddet blir fordelt mellom eierklubbene. Lillehammer skiklubb hadde i fjor et utbytte på 1,6 millioner kroner, forteller Bjørgulf Noraberg, styreleder i Lillehammer skiklubb.

Bjørgulf Noraberg

KONSEKVENSER: Bjørgulf Noraberg i Lillehammer Idrettslag forteller at situasjonen kan bli dramatisk for klubben.

Foto: Elin Fossum / NRK

Han forteller at dersom kostnadene øker, hvilket reduserer overskuddet, vil dette automatisk gå utover den aktive idretten.

– Dette rammer i hovedsak barn og unge, sier han.

Vil gi pengene til barn og unge

Daglig leder i Birken AS, Jo Gunnar Ellevold, forteller at arrangøren ikke kan betale summene som grunneierne krever for leie av den nye uværstraséen.

Hvis den gamle traséen beholdes i sin helhet vil det føre til færre deltakere fordi mange frykter uvær og avlysning. Det er 4000 færre påmeldt til neste renn, og det skyldes trolig frykt for avlysning.

– Det er snakk om så mye penger. Dette vil danne presedens for forhandling av hovedtraséen. Store deler av vårt overskudd, som skal gå til barn og unge og breddeidrett, vil i stedet gå i lomma på grunneierne, sier han.

Ellevold mener at Birken etterlater gode penger til breddeidretten i regionen og sier at arrangementet sørger for at lag og grupper får inntekter gjennom dugnadsarbeid.

– Det er helt avgjørende for den virksomheten vi driver. Den største delen av inntektene våre får vi fra Birkebeinerrennet. Hvis det verste scenarioet skjer, så vil det få dramatiske konsekvenser for idretten vi driver med, sier Noraberg.

Krever mer penger
Jo Gunnar Ellevold, leder i Birken AS

NEGATIV: Daglig leder i Birken AS, Jo Gunnar Ellevold, sier at arrangøren ikke har mulighet til å betale det grunneierne krever.

Foto: Dag Kessel / NRK

En av grunneierne, styreformann i Vang allmenning, Magne Svenkerud, mener grunneierne må få mer enn en symbolsk sum for leie av grunn.

– Dette betyr veldig mye økonomisk for Birken. De kan bruke våre arealer kommersielt og selge reklameplasser her. Det kan ikke være sånn at grunneierne er de eneste som ikke får betalt for det de leverer til Birken, sier han.

Styreleder i Rena Idrettslag, Hans Petter Wahl Adolfsen, sier at Birken selvfølgelig skal betale det grunneierne taper i inntekter, men mener det vil få konsekvenser dersom inntektene fra Birken er dårligere enn forventet.

SISTE NYTT FRA HEDMARK OG OPPLAND

  • Snøras stenger veg Otta - Sel

    Fylkesveg 435 mellom Otta og Sel er stengt, etter et snøras. Hverken bebyggelse eller Dovrebanen er berørt. Raset er mellom 10 og 2o meter bredt. Ingen personer eller biler er berørt. Redningsmannskaper er på stedet.