NRK Meny
Normal

Birkebeinerrennet 2014 er avlyst

Rundt 17.000 skiløpere må reise hjem fra Rena med uforrettet sak. Birkebeinerrennet 2014 er avlyst.

Funksjonærene pakker sammen

Funksjonærene pakker sammen. Birkebeinerrennet 2014 er avlyst.

Foto: Reidar Kjæstad / NRK

– Vi har hatt løpende vurderinger i hele natt og da løypesjefen kjørte over fjellet i ettiden, var det bare så vidt han kom seg over fjellet. Derfor hadde vi et jurymøte i morges og utsatte først rennet en time, sier rennleder Sølvi Amundsen.

07.30 kom meldingen fra arrangøren om at Birkebeinerrennet 2014 er avlyst. Det er sterk vind over fjellet som er årsaken til det.

Det var bedre utsikter utover formiddagen, men juryen valgte allikevel å avlyse.

– Av hensyn til løperne

– Selv om det var bedre utsikter, må man jo også ta hensyn til hvor lenge man kan la folk stå og vente på å få starte, sier Amundsen.

Det er meldt om vindkast på opptil 25 sekundmeter i kastene på enkelte steder i løypa.

– Med slike forhold mener vi at det ikke er forsvarlig å la løperne starte. Vi beklager selvfølgelig det, men sikkerheten må være førsteprioritet, sier hun.

Se hele intervjuet med rennlederen:

Intervju med rennleder for Birkebeinerrennet Sølvi Amundsen Aas.

– Driver igjen på to minutter

På Rena er det blå himmel og vindstille. På Lillehammer er det blå himmel og vindstille. På mange steder langs løypa er det også blå himmel og nærmest vindstille, men løypekjørerne kan fortelle en annen historie.

Runar Austgarden

Det hjelper lite å lage løyper. De driver raskt igjen.

Foto: Reidar Kjæstad / NRK

– Jeg kommer akkurat fra Raudfjellet og det var vindfullt der. Det står som «en kok» over toppene og løypene driver igjen på to minutter bak meg, sier Runar Austgarden.

Han forteller at han måtte tviholde på vindmålere mor at den ikke skulle blåse bort.

– Det er ikke noe vær å gå på ski i, sier han.

Stoppet en gang tidligere

Bare en gang tidligere har Birkebeinerrennet blitt stoppet. Det var i 2007. Også da var det vinden over fjellet som kom i vegen for birkebeinerne.

Det er drøyt 17.000 skiløpere som var påmeldt til årets renn. 17.000 skuffa skiløpere. Men også en stor gjeng funksjonærer som fikk gjort en kortere dugnadsinnsats enn planlagt.

– Vi var jo innstilt på å jobbe i hele dag og vi forstår det heller ikke helt. Det er jo nærmest påskevær her som vi står, sier Nils Hermann.

De hadde gjort klar til servering på Kvarstad, men måtte bare pakke ned igjen da beskjeden kom.

– Hva skal dere finne på nå da?

– Nei ... Gå på ski, kanskje, sier Hermann og ler.

Heller ikke der Olav Viksmo Slettan står, kan man begripe at rennet er avlyst:

Birkebeinerrennet er avlyst på grunn av sterk vind i fjellet. Olav Viksmo Slettan stod ved løypene i Lillehammer og der var det strålende vær.

SISTE NYTT FRA HEDMARK OG OPPLAND

 • Vil ha ski-NM til Lillehammer

  Lillehammer Skiklub har meldt seg på i kampen om
  å få arrangere del 1 av NM i langrenn i 2020. Også Konnerud IL i Drammen vil ha arrangementet. Avgjørelsen faller i januar.

 • Alle hadde skrapt ruta

  Politiet i Elverum hadde i dag tidlig kontroll av om folk kjørte med isfrie ruter. Resultatet var oppløftende for alle de 59 som ble stoppet hadde brukt iskrapa godt.

 • Ny fysisk trener i KIL

  Kongsvinger har ansatt italienske Lidio Melis som ny fysisk trener i klubben. Han vil også få ansvar for utviklingsavdelingen i klubben og for ernæring. Det melder Glåmdalen.