Hopp til innhold

Birken AS må redusere antall ansatte

Nedgangen i antall deltakere gir dramatiske utslag i økonomien til Birken AS. På to år vil selskapet gå fra 19 til 14 ansatte.

Birkebeinerrennet 2015

MINDRE ATTRAKTIVT: Birkebeinerkonkurransene for ski, løp og sykkel har hatt en dalende interesse de siste par årene. Det gjør at flere ansatte mister jobben. Bildet er fra Birkebeinerrennet 2015.

Foto: Junge, Heiko / NTB scanpix

I fjor mistet Birken-arrangørene 10 millioner kroner i inntekter på grunn av færre deltagere på sine mosjonsløp. Det skriver Dagens Næringsliv.

Birken-arrangementene for ski, løping og sykkel hadde til sammen 42.000 deltagere i år, som er 10 000 færre enn i fjor. Lignende nedgang i deltakere hadde man fra 2014 til 2015.

Økt fokus på frivillighet

Jo Gunnar Ellevold, leder i Birken AS

BIRKEN-LEDER: – Med færre deltakere så vil vi også klare oss med færre ansatte, sier Jo Gunnar Ellevold, leder i Birken AS. (Arkivfoto)

Foto: Dag Kessel / NRK

– Vi vil fra 2017 være 14 ansatte. Dette har sammenheng med den økonomiske situasjonen, vi er nødt til å gjøre grep, selv om det er tungt å si opp folk, sier daglig leder i Birken AS, Jo Gunnar Ellevold.

Ved inngangen til 2016 var det 19 ansatte i Birken AS, i løpet av 2016 har det blitt kuttet ned til 16. Men fallet i inntekter vil altså gjøre at tallet synker ytterligere i 2017.

Ellevold sier at man blir nødt til å få inn økt frivillighet til arrangementet når man nå gjør reduksjoner i arbeidsstokken.

– Men med færre deltakere så vil vi også klare oss med færre ansatte. Vi vil ha fokus på å kutte ut kostnader der deltakerne merker det minst, sier han.

Nyvinninger for å skape interesse

Birken AS har nylig gått ut med endringer til neste års arrangement.

Det blir blant annet eget skøyterenn under Fredagsbirken og løypa til skistafetten endres.

– Grunnen til at vi gjør enderinger i skistafetten er at vi har fått tilbakemeldinger om at logistikken er for vanskelig. Så når stafettløypene går i Birkebeinertraséen og inne på stadion, tror vi at flere vil melde seg på, sier Ellevold.

Men han legger til:

– Vi må uansett forberede oss på at det vil ta tid for å komme igjen på den toppen vi hadde for 2–3 år siden.

– Birken-bobla har sprukket

Daglig leder i Kondis, norsk organisasjon for kondisjonsidrett, tror også det skal bli krevende å nå tidligere deltakertall for Birken.

– Birken-bobla har nok sprukket. For 5–10 år siden var Birken noe alle skulle gjøre. Nå er kanskje ikke Birken det tøffeste eller morsomste lenger. Birken har også blitt ganske dyrt, sier Tim Bennett.

Han har liten tro på at det som skal til er å utvide Birken med enda flere delarrangementer for å få med flere deltakere totalt sett. I stedet mener hanat de burde rendyrke konseptet sitt.

Flere saker fra Innlandet