NRK Meny
Normal

Birkebeinerrennet kan bli flyttet

Mildere og kortere vintre kan føre til at Birkebeinerrennet blir flyttet. Arrangørene og deltakerne er lei av søle og gjørme i start- og målområdet, og løse løyper.

Video Birkebeinerrennet

Mildere klima og kortere vintre kan føre til at Birkebeinerrennet blir flyttet.

Foto: Nyhetsspiller

Det er HA som forteller om en mulig flytting av turrennet.

- Jeg har allerede hatt samtaler med Vasaloppet om flytting av begge turrenn. De har også begynt å tenke litt rundt dette, sier daglig leder i Birkebeinerrennet , Rune Bergsodden. til NRK Hedmark og Oppland.

– Primært er vi opptatt av at det er best mulige forhold for deltakerne. Vi ser jo at skisporene holder mye bedre utover dagen hvis det er kaldt, legger han til.

Rune Bergsodden, daglig leder i Birkebeinerrennet

Rune Bergsodden, daglig leder i Birkebeinerrennet.

Foto: May-Sylvi Skinnerlien / NRK

– Det er klart det vil medføre en del kostnader å flytte rennet, men i denne sammenheng er det underordnet. Løperne er alltid opptatt av best mulige forhold, og løypa er det viktigste. Slik har det alltid vært, og vi har gjort vårt ytterste for å få best mulige forhold. Vi ser også at noen få kuldegrader hadde hjuelpet oss mye, sier Bergsodden til NRK.

Løse tanker

Det er mange skjær i sjøen før Birkebeinerrennet eventuelt blir flyttet. Det største er kanskje terminista i forhold andre renn; ikke minst Vasaloppet som nå går to uker for Birkebeinerennet.

Flytting betyr brudd på en lang tradisjon. Rennet går som planlagt 16. mars neste år, og det er langt fram før en eventuell flytting.

– Dette er løse tanker og på ingen måte noe konkret. Dette er veldig tidlig i prosessen. Vi må vurdere både fordeler og ulemper. Vi er jo også en av de arrangørene som kan arrangere sent på vinteren fordi rennet går på fjellet. Men at vi tenker på flytting, det gjør vi, sier Rune Bergsodden.

– Vi er også en del av en internasjonal kalender. Så dette er ikke noe vi kan gjøre uavhengig av andre arrangementer. Vi må ta hensyn til de andre store turrennene. Vi vet at mange av våre deltakere også er med der.

Birkebeinerrennet

Mildvær fører til løse og slengete spor utover dagen.

Foto: Knut Sveen / NRK