NRK Meny
Hvor er dette uke 06/16?
Foto: Jorun Vang / NRK

Birkebeinerrennet

Oppsummert

 • Birkebeinerrennet er 54 km langt.
 • Turrennet starter på Rena og har målgang på Lillehammer.
 • Det ble startet i 1932, inspirert av Birkebeinerne som reddet Håkon Håkonsson fra Baglerne.
 • Nedgang for Birkebeinerrennet

  I overkant av 8.500 personer meldte seg på årets Birkebeinerrenn fra Rena til Lillehammer. Det viser den siste statistikken fra arrangøren av rennet. Så få påmeldte har det ikke vært i Birkebeinerrennet siden slutten av 90-tallet, og det er en halvering fra 2013 da om lag 17.000 deltagere var påmeldt. 7.777 møtte opp på startstreken lørdag.

 • 30 ureglementerte Birken-sekker

  Ca. 30 deltakere i Birkebeinerrennet fikk tillegg i tida på grunn av for lett sekk eller manglende innhold i sekken. Daglig leder Jo Gunnar Ellevold sier at dette er noe høyere enn vanlig, og at det trolig skyldes at de har intensivert kontrollen.

  Startområdet på Rena under Birkebeinerrennet med mange skiløpere
  Foto: Simen Sveen / NRK
 • Øyre Slind nr.6 i Birken

  Astrid Øyre Slind fra Oppdal ble beste norske kvinne på sjetteplass under årets utgave av Birkebeinerrennet. Seieren gikk til sveitsiske Seraina Boner, som vant rennet for fjerde gang. Polske Justyna Kowalczyk ble nr. to.

  Astrid Øyre Slind
 • Kronprins Haakon i mål

  Det var knyttet spenning til "duellen" mellom kronprins Haakon og kronprins Frederik av Danmark. Det ble norsk seier. Men kronprins Haakon var sliten etter målgang, les her.

  Kronprins Haakon
  Foto: Reidar Kjæstad / NRK
 • Alsgaard med Birken-sprekk

  Tidligere olympisk mester og verdensmester Thomas Alsgaard gikk på en aldri så liten sprekk i dagens Birkebeinerrenn. Han sa at det er vanskelig å innse egne begrensninger når man er vant til å være i toppform. – Det var tungt selvfølgelig, men det er jo det når man ikke har trent nok. Jeg må videre med å klare å ta det med ro i begynnelsen, sa han humoristisk etter målgang.

  Thomas Alsgaard i Birken
  Foto: Reidar Kjæstad / NRK
Kronprins Haakon var ikke opptatt av festet som mange andre var under Birkebeinerrennet. Han var mer opptatt av å trekke frem alle frivillige som stilte opp i dag. Reporter: Ida Nysæther Rasch
Therese Johaug var suveren på Birkebeinerrennet og satte ny rekord, fem minutter før den forrige. Kommentatorer: Jann Post og Torgeir Bjørn
Petter Eliassen avgjorde Birken på de siste to kilometerne. Han spurtet fra Martin Johnsrud Sundby og vant på løyperekord, 2.19,28. Kommentatorer: Jann Post og Torgeir Bjørn

SISTE NYTT FRA HEDMARK OG OPPLAND

 • Politiet jobber på stedet

  Politiet er på plass med kriminalteknikkere i huset der ei en person ble ranet i sitt eget hjem i Elverum lørdag kveld. En mann i 30-åra skal ha stått bak ranet.