NRK Meny
Hvor er dette uke 06/16?
Foto: Jorun Vang / NRK

Birkebeinerrennet

Oppsummert

 • Birkebeinerrennet er 54 km langt.
 • Turrennet starter på Rena og har målgang på Lillehammer.
 • Det ble startet i 1932, inspirert av Birkebeinerne som reddet Håkon Håkonsson fra Baglerne.
 • Petter Northug jr. går Birken

  Petter Northug skal gå Birken lørdag, melder rennet i en pressemelding. Det er første gang han deltar i rennet.

  Det var ventet at han først skulle konkurrere i NM i april, men han var tilbake i konkurranse forrige helg, da i Engadin Skimaraton.

  Northug jr.
  Foto: NTB Scanpix
 • Nedgang for Birkebeinerrennet

  I overkant av 8.500 personer meldte seg på årets Birkebeinerrenn fra Rena til Lillehammer. Det viser den siste statistikken fra arrangøren av rennet. Så få påmeldte har det ikke vært i Birkebeinerrennet siden slutten av 90-tallet, og det er en halvering fra 2013 da om lag 17.000 deltagere var påmeldt. 7.777 møtte opp på startstreken lørdag.

 • 30 ureglementerte Birken-sekker

  Ca. 30 deltakere i Birkebeinerrennet fikk tillegg i tida på grunn av for lett sekk eller manglende innhold i sekken. Daglig leder Jo Gunnar Ellevold sier at dette er noe høyere enn vanlig, og at det trolig skyldes at de har intensivert kontrollen.

  Startområdet på Rena under Birkebeinerrennet med mange skiløpere
  Foto: Simen Sveen / NRK
 • Øyre Slind nr.6 i Birken

  Astrid Øyre Slind fra Oppdal ble beste norske kvinne på sjetteplass under årets utgave av Birkebeinerrennet. Seieren gikk til sveitsiske Seraina Boner, som vant rennet for fjerde gang. Polske Justyna Kowalczyk ble nr. to.

  Astrid Øyre Slind
 • Kronprins Haakon i mål

  Det var knyttet spenning til "duellen" mellom kronprins Haakon og kronprins Frederik av Danmark. Det ble norsk seier. Men kronprins Haakon var sliten etter målgang, les her.

  Kronprins Haakon
  Foto: Reidar Kjæstad / NRK
Kronprins Haakon var ikke opptatt av festet som mange andre var under Birkebeinerrennet. Han var mer opptatt av å trekke frem alle frivillige som stilte opp i dag. Reporter: Ida Nysæther Rasch
Therese Johaug var suveren på Birkebeinerrennet og satte ny rekord, fem minutter før den forrige. Kommentatorer: Jann Post og Torgeir Bjørn
Petter Eliassen avgjorde Birken på de siste to kilometerne. Han spurtet fra Martin Johnsrud Sundby og vant på løyperekord, 2.19,28. Kommentatorer: Jann Post og Torgeir Bjørn

SISTE NYTT FRA HEDMARK OG OPPLAND

 • Storhamar tapte – Løke vist ut

  Storhamars håndballjenter tapte 25-34 borte mot Vipers i kveld. Heidi Løke fikk rødt kort. Tapet gjør at Storhamar med all sannsynlighet er ute av gullkampen i årets eliteserie.

 • Trafikkuhell på E16

  Det har vært to mindre trafikkuhell på E16 Kongsvinger, med flere involverte biler. Det er glatt på stedet. Noen involverte er blitt fraktet til legevakten og sjekkes for skader.

 • Lillehammer vant etter forlengning

  Lillehammer hockey vant ettermiddagens semifinalekamp mot Sparta 2-1. Kampen gikk til spilleforlengning. Seiersmålet ble satt inn av Mads Homdrom. Dermed leder både Lillehammer og Storhamar 2-0 i kamper, og ligger godt an til å få møtes i finalen.

  Lillehammer - Sparta
  Foto: Stein Schinstad / NRK