NRK Meny
Normal

Birkebeinere blir dokusåpe

To damer ved Spars ferskvareavdeling i Moelv er blant de 11 utvalgte birkebeinerne, som kommer på tv-skjermen på nyåret i en ny dokusåpe.

Dokusåpe med birkebeinere

Cecilie Kristiansen, til venstre og Anne Berit Evensen er to av birkebeinerne som skal vises på TV på nyåret.

Foto: Fabelaktiv

11 vidt forskjellige birkebeinere er fulgt av tv-kamera gjennom et helt år. Regissør Terje Nilsen, som står bak tv-serien, tror livet til vanlige birkebeinere vil engasjere tv-seerne.

– Veldig mange vil finne seg noen å kjenne seg igjen i. Jeg har så vidt prøvd å ta meg over fjellet selv, som en av de som var nederst på resultatlista. Jeg ble så nysgjerrig på dem som var rundt meg, at det var verdt å tenke en tv-serie. Dette er et mål for mange som trener, og det er en viktig faktor for mange som prøver å holde seg i form, sier Nilsen.

Til helga er 18000 påmeldt til verdens største terrengsykkelritt, som arrangeres for 20. gang. Birken-mosjonsløpene på sykkel, ski og til beins mellom Rena og Lillehammer setter stadig nye deltagerrekorder, og nå skal Birken bli tv-underholdning.

I et redigeringsrom hos produksjonsselskapet Fabelaktiv i Hamar sitter Terje Nilsen og Bjørn Thomassen og grovklipper den nye TV serien.

Fabelaktiv lager dokusåpe av Birken

Bjørn Thomassen, til venstre og Terje Nilsen redigerer dokusåpe av birkebeinere.

Foto: Fabelaktiv

Ulike birkebeinere

I seriene følges livet til 11 utvalgte birkebeinere fra 20 til over 90 år gjennom et birkenår. Blant annet en innvandrer som aldri har hatt ski på beina, funksjonshemmet som sykler med armene, en hodejeger med høye ambisjoner
og to uhøytidelige birkebeinerdamer i trettiåra fra Moelv.

Og selv om birkebeinere ofte framstilles i media som høyt utdannede menn, med høy inntekt og rådyrt sportsutstyr, så er det langt fra bare det som kommer til syne i tv-serien.

– Det er like stor forskjell på birkebeinere som på folk ellers, og det er det vi fokuserer på. Eldstemann er 92 år, og den sprekeste vi har med er vel Erling Jevne, sier regissøren.

Ulike historier

Anne Berit Evensen i ferskvareavdelingen på Spar mjøsbrua i Moelv sier det var tilfeldig at hun og kollega Cecilie Kristiansen ble med på serien.

– Vi skulle sykle birken og møtte noen kjekke karer med kamera og greier. Det var jo litt skummelt. Vi gikk noen runder før vi bestemte oss, men vi tenkt at vi bare fikk prøve, ler Anne Berit.

Produsenten forteller at deltagerne i birken har ulike historier og mål med å være med.

– Den store spennvidden vil komme fram, og vi vil fortelle de ulikes historier. Noen bruker det meste av dagen på å komme over fjellet, mens andre setter rekorder, sier Nilsen.

Ingen kjedisplaner

Tv-serien Birken blir på 8 episoder, hver på en time, hvor seerne får være med deltagerne på alt fra jobb til trening.

– De har vært med på jentetur på fjellet, på vannski i går, som vi ikke egentlig har noe greie på, sier Anne Berit.

39 åringen sier at hun aldri har hatt noen drøm om å bli tv-stjerne.

– Nei, absolutt ikke, det er nok andre drømmer som står foran, ler hun.

– Spark i baken

Men etter nyttår skal tv-serien sendes på TV 2, og Anne Berit må nok venne seg til å bli kjent igjen.

– Det er litt uvirkelig, sier hun.

Hun håper serien kan bidra til å få flere til å hoppe ut av sofaen og begynne å trene.

– Det er faktisk mulig for helt vanlige å gjøre det, uten å bruke all fritiden sin på det. Det kan jo hende vi får noen som ikke tør å melde seg på til å gjøre det, kanskje tv-serien kan gi et spark i baken, sier Anne Berit.