NRK Meny
Normal

75-åring stakk av fra Vegvesenets kontroll - to ganger!

Nå må mannen fra Sør-Hedmark betale 7000 kroner i bot og 3000 kroner i saksomkostninger.

75-åringen kom fra Sverige i sin Audi A4 da han ble vinket inn til Vegvesenets kontroll på Magnormoen i Eidskog 28. oktober i fjor. Her ble det raskt klart at mannen ikke var synderlig velvillig til kontrollen.

Protesterte heftig

Da han ble bedt om å vise førerkort og vognkort ga han fra seg førerkortet, men bare en kopi av vognkortets del 2. Han hadde også med del 1, men nekta å gi det fra seg av frykt for at bilen skulle bli stjålet, har han forklart etterpå.

Da Vegvesenet rutinemessig sjekket sin database, fant de ut at bilen var begjært avskiltet allerede i januar 2013, fordi forsikringa ikke var betalt.

Dette protesterte 75-åringen heftig på. Ifølge Vegvesenet viste han et voldsomt temperament. Men da Vegvesenet ville la han ringe forsikringsselskapet for å oppklare eventuelle misforståelser, husket han ikke hvilket selskap bilen var forsikret i.

Nektet å parkere

Dermed ble han nektet å kjøre videre, og bedt om å parkere bilen. Det ville han ikke godta. For hvis han satte fra seg bilen der, kunne den bli stjålet, forklarte han. Dessuten kunne han ikke kjøre til parkeringen, for han hadde jo ikke fått tilbake førerkortet, mente 75-åringen.

Og når det gjaldt forsikringen, så hadde han bevis hjemme på at den var betalt, påsto han. Dermed satte han bilen i gir og stakk av fra hele kontrollen, mens Vegvesenets mann ble stående igjen med førerkortet og kopien av vognkortet.

Kom tilbake - like opphisset

Men historien slutter ikke der. For en knapp time senere kom mannen tilbake. Og nå hadde han med seg papirene han mente beviste at forsikringa var i orden.

Ifølge Vegvesenets mann var 75-åringen fortsatt svært opphisset, og papirene ville han ikke gi fra seg. Dem holdt han inne i bilen, slik at det var umulig for Vegvesenet å kontrollere dem skikkelig.

Dermed ville Vegvesenet skru skiltene av bilen. Men skruene var så rustet at avbitertang måtte hentes. Men akkurat i det de var i ferd med å klippe av skiltene bak på bilen, ga 75-åringen plutselig bånn gass og spant ut av kontrollplassen. Denne gangen kom han ikke tilbake.

– Jeg trodde de slo på bilen med et kubein, og var redd for å bli slått, skal han ha forklart da lovens lang arm fikk tak i han.

Nektet å betale bot

Heller ikke boten han ble ilagt ville 75-åringen godta. Dermed endte saka i retten. Glåmdal tingrett festet ikke lit til hans forklaringer, og ila mannen 7000 kroner i bot. I tillegg må han betale 3000 kroner i saksomkostninger. Ifølge dommen var ikke forsikringa på bilen betalt.

At 75-åringen på grunn av dårlig helse måtte ha bilen for å kjøre til et møte Forliksrådet i Oslo neste dag, ville retten heller ikke høre på.

En ting er at han stakk av første gang. Det er kanskje ikke så ille, i og med at han ville hente papirer for å bevise at forsikringa var betalt, påpeker retten. Men at han stakk av igjen, og spant fra stedet i full fart, på en kontrollplass med mange biler og mennesker, er skjerpende, mener de.

SISTE NYTT FRA HEDMARK OG OPPLAND

  • Ulykke E6 Sjoa

    Nødetatene er på vei til en ulykke på E6 ved Sjoa. Ifølge politiet har det vært en påkjørsel bakfra. Ulykkesomfang uklart.

  • En sjåfør ble fotgjenger

    UP stanset en bilist i 117 kilometer i timen i 80-sone på riksveg 3 ved Ådalsbruk litt over klokka 11.00 i formiddag. Vedkommende ble fratatt førerkortet og blir anmeldt.

  • Innbrudd og tjuveri i Alvdal

    Politiet etterforsker innbrudd og tjuveri fra Byggservice i Alvdal. Det er stjålet et strømskap. En blå, svenskregistrert bil er observert i området, skriver politiet på Twitter.