NRK Meny
Normal

Bibliotek på mjølkerampa

Biblioteket i Alvdal hadde plassmangel – mjølkerampa ble løsningen!

Blibliotek på mjøkerampa
Foto: Geir Olav Slåen / NRK

De slet med plassen på biblioteket i Alvdal og stod i fare for å måtte kaste bøker i containere. Men en oppfinnsom bibliotekar og en kreativ velforening fant en løsning.

Bibliotekar Britt Steien Rasmussen tok kontakt med Steivanglia vel med et svært spesielt forslag.

– Jeg tenkte at nå har det klikka for a, men så tenkte jeg meg om i fire og et halvt sekund og fant ut at dette var en kjempeide, sier Erland Kjeldsen i Steivanglia vel.

Det kreative lille grendesamfunnet i Alvdal har egen velforening, gatelys og samfunnshus. Nå får de også bibliotek – i den gamle mjølkerampa. Der er det nå satt opp flere hyller og skap som biblioteket med jevne mellomrom kommer til å sette opp bøker som de ikke lenger har plass til.

– Lite administrasjon

Mjølkerampebiblioteket blir ubemannet og uten bibliotekar.

– Det skal drive seg sjølv selvsagt. Her kan folk bare komme innom og hente seg bøker. Det er veldig lite administrasjon, forteller Kjeldsen.

Han mener det er trygt og godt å komme her på natta etter en fest og bare sette seg å lese i lyset som er montert i rampa.

– Du frykter ikke at folk stjler og gjør hærverk?

– Nei folk i Alvdal er ærlige og snille. Dessuten må man ikke levere bøkene tilbake. Biblioteket vil fylle på nytt etter hvert, sier Erland Kjeldsen.

Og innbyggerne har tatt godt imot tilbudet og strømmer til Norges første mjølkerampebibliotek.

De ansatte ved biblioteket i Alvdal sto i fare for å måtte kaste bøker på grunn av plassmangel. Mjølkerampa ble løsningen.