NRK Meny
Normal

Bevæpner seg med pepperspray

Norske bobilturister frykter at de skal bli ranet under ferien og bevæpner seg med avanserte gassalarmer og pepperspray til selvforsvar.

Bobileier Bjørn Erik Myhre beskytter seg med gassalarm og pepperspray.
Foto: Alexander Nordby / NRK

Bjørn Erik Myhre (59) og kona Rita er blant dem som har tatt sine forhåndsregler før de legger ut på bobilferien sørover i Europa.

- Vi har hørt skrekkhistorier om folk som er blitt gasset med narkosegass om natten og ranet. Derfor sikrer vi oss med alarm, sier Bjørn Erik Myhre.

Peppersprayen ligger klar rett ved dobbeltsenga inne i ekteparets bil.

Ifølge Norsk Bobilforening er ransfaren størst langs vestkysten av Sverige og i Sør-Frankrike. Foreningen ber derfor nordmenn være forsiktige.

Selger pepperspray til medlemmer

- Vi anbefaler at man parkerer og overnatter på campingplasser eller steder der det er vogntog eller andre bobiler. Man bør heller ikke stoppe for ukjente personer langs veiene. Hvis man i tillegg har alarm og pepperspray, er man godt forberedt, sier leder Tormod Holand i Norsk Bobilforening.

Både Norsk Caravan Club og Norsk Bobilforening selger pepperspray til selvforsvar til sine medlemmer.

Men det som er aller mest populært for tiden, er de sensitive alarmsystemene til nesten 4000 kroner stykket. Alarmene har blant annet utvendige sensorer som varsler dersom noen sniker seg rundt bilen om natten. De oppdager også narkosegass, propangass og CO2.

Norskutviklet gassalarm

Ifølge Bobilforeningen vil det i år bli solgt mellom 2000 og 3000 av de norskutviklede gassalarmene.

- Disse alarmene gir en god trygghet for mange av våre medlemmer. I ni av ti nye bobiler som selges er det nå installert en slik alarm, forteller Tormod Holand.

Det finnes ikke noen sikre tall for hvor mange nordmenn som faktisk reiser på bilferie i utlandet. Ifølge Bobilforeningen vil kanskje så mange som 5000 norske camping- og bobileturister reise sørover i Europa denne sommeren.