Betydelig snøskredfare i hele landet

På grunn av uværet i helga med mye vind, har det oppstått ustabile lag i snøen. – Unngå bratt terreng, advarer NVE.

Langøddin, Øystre Slidre

SKRED: Dette bildet av et naturlig utløst skred ved Langøddin i Øystre Slidre, ble tatt av observatør for NVE i Jotunheimen, Leif Øyvind Soleimsli søndag. Skredfaren er betydelig i området.

Foto: Leif Øyvind Soleimsli / NVE

Uværet «Cora» traff midt-Norge med full kraft fra lørdag kveld, med både brukne kraner, tak som blåste av hus og flytebrygger som løsna som resultat. På Helgeland ble mange strømløse i den sterke vinden.

Ustabile lag som kan rase

I fjellet gjorde den sterke vinden sitt til at store mengder snø ble flyttet på. Den har lagt seg til i leheng og i søkk i terrenget. Den snøtransporterte snøen har gjort at skredfaren i slike bratte heng nå er betydelig over store deler av landet.

– Det er betydelig snøskredfare i store deler av landet, nærmere bestemt faregrad 3, sier vaktleder for snøskredvarslingen i Norges Vassdrags og Energidirektorat (NVE), Håvard Thorset.

Han forteller at dette betyr at du må ha høy kunnskap om skred og snø, og lokale forhold, dersom du skal bevege deg i bratt terreng slik forholdene er nå.

– For folk flest innebærer dette at man bør unngå bratte fjellsider, det vil si sider som er brattere enn tretti grader, sier han, og legger til at også er viktig å holde god avstand til slik skredterreng.

Dette er fordi man kan komme inn i utløpssoner for skred selv om det er slakt akkurat der man ferdes.

– Tommelfingerregelen er at man skal holde dobbelt så stor avstand til en bratt fjellside som siden er høy, sier Thorset.

– Utnytt «snillere» terreng

Kursholder og fjellfører Knut Erik Tessnes i Vågå, kan melde om skredfare også i

Knut Erik Tessnes

UTE: Knut Erik Tessnes mener det er viktig å utnytte slakt terreng på dager med høy skredfare.

Foto: Kristoffer Mæle Thuestad

skogkledd terreng. Likevel er han opptatt av at folk må komme seg ut på ski nå som det er mye snø og flotte, vinterlige forhold.

– I perioder med høy skredfare betyr ikke det at man skal holde seg inne. Nå er det tid for å oppsøke fin snø rett i nærheten av der folk bor, i slakt, men fint skiterreng, skriver han i en SMS til NRK.

Han sier at det for eksempel er mye fine plasser å gå på ski i Gudbrandsdalen nå, som er fint å utnytte nå når dagene er korte.

– Mange har flott skiføre og -terreng rett utenfor døra. Så lenge man unngår bratte sider, er det flotte forhold og fin snø, skriver han.