NRK Meny
Normal

Betegner NM-avslutningen som en fyllefest

Petter Skinstad fra Gjøvik er en av fire skiløpere som reagerer på NM på Beitostølen. I år orket han ikke å gå på banketten hvor alkoholbruken ofte kommer ut av kontroll.

Petter Skinstad

Petter Skinstad vil ha en debatt rundt alkoholbruken i idrettsmiljøet.

Foto: Pedersen, Terje / NTB scanpix

I en kronikk i Aftenposten, reagerer skiløperne Petter Skinstad, Kristian Græsli, Håkon Mikalsen og Rolf Einar Jensen, som alle deltok i NM, på hvordan alkohol benyttes i forbindelse med idrettsarrangementer.

De beskriver en tett kobling mellom alkohol og sport, og reagerer på hvordan enkelte utøvere opptrer. Etter NM på Beitostølen var det mange som tok seg ut på festen, ifølge de fire.

– Vi fant en full senior som lå og sov i snøen, og vi vurderte det som veldig farlig, hvis vi ikke hadde funnet ham og fulgt ham til stedet han bodde, sier Håkon Mikalsen.

– Han kastet opp flere ganger da vi vekket ham, og det var tilfeldig at vi oppdaget denne løperen, legger han til.

Fikk forelegg av politiet

Politiet har også fått med seg at festkulturen sitter hardt i hos enkelte i skimiljøet. Politiet i Vestoppland sendte ut følgende twittermelding klokken 02.20 på natten: «Beitostølen, sliten/full 5-milsløper anmeldt for ikke å etterkomme politiets pålegg om å fjerne seg fra Beitohallen hvor han var avvist».

– Det var en slik hendelse som endte med forelegg, bekrefter lensmann Frode Veglingsrud, leder for operativ seksjon i Valdres overfor Aftenposten.

– Vil ha et bevisst alkoholbruk

Petter Skinstad tar nå til orde for en debatt rundt koblingen mellom toppidrett og alkohol. Han orket ikke å delta på årets bankett ettersom han gjennom årenes løp har sett for mange eksempler på hvordan alkoholbruken har kommet ut av kontroll.

– Jeg er imot overformynderi og klandrer ikke den enkelte løper. Jeg vil bare at alle skal ha et bevisst forhold til bruk av alkohol. Det jeg ikke synes er riktig er at idretten som fellesskap og med sine holdninger skal legge til rette for feiring med alkohol, enten i forbindelse med NM eller verdenscuper i Norge, sier han.

Reagerer på vedtak

Løperen fra Gjøvik mener at idretten ikke er tro mot seg selv og det idrettsstyret selv har vedtatt. Det heter nemlig at NIF og den olympiske komiteen skal fremstå som en organisasjon som arbeider mot bruk av alkohol i idrettslig sammenheng.

– Vedtakene er utgangspunktet for at jeg reagerer, sier Skinstad.

De fire langrennsløpere tror ikke aktive i deres idrett skiller seg fra andre. I mange idretter er det vanlig å ta seg en fest når en lang sesong er over.

– Det er som om enkelte tar foten av bremsen. De slipper seg løs i april og mai, før sesongoppkjøringen starter. Alle har rett til å slappe av. Når det gjelder alkohol, kan mye sies om den drikken, men sunn er den ikke, sier Petter Skinstad.

SISTE NYTT FRA HEDMARK OG OPPLAND

Video fra Hedmark og Oppland

Elena fra Lillehammer er opptatt av de små bedriftene
Nils Thore Jansson fra Finnskogen mener mye om mangt, særlig om politikere og sentralisering.
Bar Hassan fra Follebu skal stemme for første gang