NRK Meny
Normal

Bestemødre disker opp i barnehagen

Varm lunsj hver onsdag er ikke noe problem for Åsbygda barnehage i Stange. Det sørger to flinke bestemødre for.

Barn spiser i barnehagen

Barna i Åsbygda barnehage koser seg med maten som Anne Marit Johansen og Unni Jensen har lagd til dem.

Foto: Bjørn Opsahl / NRK

Unni Jensen

Unni Jensen setter med glede av tid fra pensjonisttilværelsen for å lage mat til de 48 barna i Åsbygda barnehage.

Foto: Bjørn Opsahl / NRK

Hver onsdag morgen møter Anne Marit Johansen og Unni Jensen opp i Åsbygda barnehage i Stange for å lage varm lunsj til 48 barn. Det har de gjort siden oktober i fjor.

– Vi synes det er veldig moro. Også er det så koselig å være her å lage mat til barna, sier Anne Marit Johansen.

Gutt spiser varmlunsj i barnehagen

Barna i barnehagen synes maten som Unni og Anne Marit lager er veldig god.

Foto: Bjørn Opsahl / NRK

Bestemødrene forteller at det er barnehagen som forteller hva som skal stå på menyen. Og det er ikke noe juks eller snarveier – alt lages fra bunnen av. Denne onsdagen er det fleskepannekaker som serveres, og både pannekakene og de andre lunsjene som bestemødrene lager, faller i smak hos barna.

– Det kommer sjelden noe mat tilbake. Litt rester hos de minste kanskje, men ellers spiser de opp maten, sier Anne Marit.

Uvurderlig hjelp

Både Anne Marit og Unni er bestemor til gutten Lars som går i barnehagen. Han er fire år, og de vil i hvert fall fortsette å lage mat helt til han er ferdig i barnehagen. Og det er tid og hjelp barnehagen setter stor pris på.

Sissel Evensen

Styrer i barnehagen, Sissel Evensen, setter stor pris på hjelpen de får fra de to bestemødrene.

Foto: Bjørn Opsahl / NRK

– Dette er en utrolig god hjelp for barnehagen. De hjelper oss slik at vi kan bruke mer tid sammen med barna, sier Sissel Evensen som er styrer i Åsbygda barnehage.

Hun forteller at barnehagen for et par år siden tok opp det at de syntes de brukte mye tid på kjøkkenet. Derfor drøftet de forslaget om å få hjelp til matlaging i samarbeidsutvalget, og da var det en mamma som hadde to bestemødre på lur.

– Og nå er de en uvurderlig hjelp for oss. De forbereder maten og gjør den klar på traller til servering. Og når maten er spist opp, hjelper de til med rydding og oppvask. Vi setter veldig stor pris på jobben de gjør, sier Evensen, og legger til at maten alltid faller i smak hos barna.

Veldig givende

Anne Marit Johansen

Anne Marit Johansen oppfordrer flere pensjonister til å gjøre det samme som henne. – Dette er helt supert, sier hun om å lage mat til de 48 barna.

Foto: Bjørn Opsahl / NRK

Når den tre timer lange gratisøkta denne onsdagen er over, avslutter Unni og Anne Marit dagen med loggføring og en oppfordring til andre pensjonister.

– Alle burde gjøre dette. Det er sikkert mange med litt ekstra tid som kan gjøre som oss. Det er så givende, for vi får så mye smil og glede tilbake.

Se reportasje fra barnehagen:

De to bestemødrene Unni Jensen og Anne Marit Johansen disker opp med varmlunsj i barnehagen.