NRK Meny
Normal

Beslagla 163 000 sigaretter

Tollere fra Kongsvinger og Oslo beslagla 163 000 sigaretter i to beslag i rask rekkefølge. Grensa ved Kongsvinger rennes for tiden ned av storsmuglere.

Stort sigarettbeslag kongsvinger

STORSMUGLERE: I bilen var det stappet sigarettpakker i alle hulrom.

Foto: Tollvesenet

Da Tollvesenet stoppet en Mercedes med litauiske skilter på kvelden 28. april, ble det storfangst. Gjemt i alle bilens hulrom fant tollerne sigarettpakker. Etter å ha skrudd bilen fra hverandre i seks timer var statusen 83 960 sigaretter.

– For tida så er det mange biler fra Litauen som har med seg for mye. Ved første øyekast så det ut til at bilen var tom, men etter en nøyere sjekk dukket det opp sigaretter overalt. De var til og med gjemt under batteriet i motoren, forklarer Nystuen.

Hadde samband

Smuglerne hadde gjort seg flid med å gjemme varene, og tollerne hadde også en annen Mercedes i kikkerten. Den fikk de ikke tak i, men den ble senere stoppet av tollere ved Tangen-krysset på riksvei 21. I denne bilen kom det frem 78 980 sigaretter og tollerne setter hendelsene i sammenheng.

Smugling sigaretter

TO BESLAG: I bilen som ble stoppet av tollere fra Oslo dukket opp et nesten like stort beslag som i Kongsvinger.

Foto: Tollvesenet

– Sigarettene var gjemt på de samme stedene og smuglerne hadde likt sambandsutstyr. Vi ser ikke bort ifra at det kan ha vært enda flere, for vi tar en til to store smuglere omtrent hver kveld.

Stor smuglertrafikk

For tiden er det kort tid mellom hver storfisk som tas av tollerne i Kongsvinger.

– Jeg har ikke opplevd maken til smuglertrafikk som vi har nå. Det er nok flere ligaer som har trappet opp og vi ser at mye av smuglertrafikken har flyttet seg fra Svinesund til Kongsvinger.

Sjåførene av bilene er fra henholdsvis Litauen og Russland. De to beslagene utgjør over 500 000 i unndratte avgifter. Tollvesenet ønsker derfor at begge de to bilene blir inndratt til inntekt for statskassen.