Overgrepsdømt mor fra Alvdal beskyldes for flere overgrep

Politiet ber om ny voldtektstiltale mot den overgrepsdømte moren fra overgrepssaken i Alvdal. De mener at kvinnen og hennes daværende ektemann misbrukte kvinnens eldste datter seksuelt i sju år. Overgrepene skal ha skjedd da familien bodde i Romerike. Mannen er ikke dømt for overgrep tidligere.

Steffen Brandstad

Kvinnens forsvarer, Steffen Brandstad, sier hans klient nekter straffskyld. Det gjør også kvinnens eksmann.

Foto: Heiko Junge / Scanpix

Kvinnen ble i fjor sommer dømt til 12 års fengsel for gjentatte seksuelle overgrep mot to av sine egne barn og to nabobarn i overgrepssaken i Alvdal.

Nå står hun overfor nok en alvorlig siktelse. Det er politiet i Romerike som har tatt ut siktelse mot det tidligere ekteparet. Den 17. januar i år oversendte politiet siktelsen til Statsadvokatene i Oslo med forslag om tiltale.

Overgrepene skal ha startet da jenta var fem år

Ifølge siktelsen, som NRK har fått innsyn i, skal den i dag 26 år gamle eldstedatteren til Alvdal-kvinnen ha blitt utsatt for en rekke seksuelle overgrep da hun var barn. Siktelsen innbefatter voldtekter, incest og beføling fra både mor og stefar.

Overgrepene skal ha pågått fra 1991, da jenta var bare fem år gammel, og til høsten 1998, da hun var tolv år. Familien bodde da i Gjerdrum i Akershus, men moren og stefaren flyttet deretter til Alvdal, der den store overgrepssaken mot fire andre barn senere skulle utspinne seg.

Tolvåringen ble den gangen boende igjen i Gjerdrum under barnevernets omsorg, og hun har tidligere forklart at overgrepene da også tok slutt.

Skal ha voldtatt stedatteren

Jentas stefar, altså morens daværende ektemann, er en 49 år gammel mann fra Alvdal som ikke var innblandet i den store overgrepssaken, men som er biologisk far til to av barna som ble misbrukt der.

Søkelyset rettes nå for fullt også mot ham. Ifølge siktelsen skal han ha gjennomført en rekke voldtekter mot den lille jenta fra fem års alder.

I flere tilfeller skal han holdt henne fysisk fast, og hun turte ikke å gjøre motstand, heter det i politiets siktelse. Overgrepene skal ha skjedd i parets hjem, og altså over en periode på sju år.

Datteren anmeldte også stefaren for grov vold, men dette har politiet henlagt på grunn av foreldelse. Under den store overgrepssaken i fjor fortalte et vitne at det fantes en videofilm fra sist på 90-tallet som viser stefaren gi jenta rundjuling, en film som senere skal ha blitt brent.

Ettersom vold har lavere strafferamme og dermed kortere foreldelsesfrist enn seksuelle overgrep mot barn, har den delen av saken blitt for gammel for rettssystemet.

Begge nekter straffskyld

Advokat Rikard Berg som forsvarer mannen sier han nekter all straffskyld for seksuelle overgrep. Ut over det vil ikke forsvareren gi noen kommentarer.

Advokat Steffen Branstad som forsvarer moren sier hun mener anklagene fra datteren er rent oppspinn.

– Dette er anklager som denne datteren har kommet med også tidligere, med det resultatet at den ble henlagt. Min klient har konsekvent hele tiden avvist dette. I så måte mener min klient at dette er en dame med svært lite troverdighet, og det er ingen grunn til å ta ut tiltale nå heller. Min klient avviser dette på det sterkeste. Meg bekjent så foreligger det ingen bevis i denne saken, utover påstanden fra hun som mener hun er fornærmet, sier Brandstad til NRK.

Avgjørelse etter påske

Dermed blir dette en vanskeligere sak bevismessig for påtalemyndigheten enn hovedsaken i fjor, om overgrepene fra Alvdal. Der fantes det flere videofilmer som viste i detalj de overgrepene som de voksne gjorde mot barna.

I denne saken er det bare ord mot ord, og politiet har ingen videobevis. Men de har åpenbart festet lit til datterens forklaring ettersom de innstiller på tiltale mot både mor og stefar.

Det er Statsadvokatene i Oslo som avgjør endelig om de to skal tiltales og stilles for retten. En avgjørelse om det er ventet etter påske en gang.