NRK Meny
Normal

Siktede er varetektsfengslet i to uker

Den siktede 33-åringen i Kongsvinger-bortføringen er varetekstfengslet i to uker med brev- og besøkskontroll.

Iren Johsen Dahl

Politiadvokat Iren Johnsen Dahl ba i dag om at den siktede 33-åringen varetektsfengsles i to uker.

Foto: Kurt Sivertsen / NRK

Bakgrunnen for at politiet ønsket ham varetektsfengslet var at de trenger mer tid for å sjekke ham inn i eller ut av saken. Tiltalte samtykket til dette fordi han vil at politiet skal få drive etterforskning i fred, slik at han kan bli sjekket ut av saken.

Lukkede dører

Tore Famestad

Tore Famestad er den siktede mannens forsvarer.

Foto: ANN-Kristin Mo / NRK

Fengslingsmøtet gikk for lukkede dører etter ønske fra både politiadvokat Johnsen Dahl og mannens forsvarer Tore Famestad.

Forsvarer Famestad bekrefter at mannen nekter for å ha noe med bortføringen å gjøre. Det at vitner skal ha observert bilen til den siktede på stedet der jentene ble bortført, har han ingen kommentar til.

– Det kan jeg ikke kommentere. Jeg kan heller ikke kommentere om politiet har gjort noen funn i bilen som undersøkes.

Famestad forteller at dette er en alvorlig sak som går inn på siktede. Han vil ikke forklare seg i retten, men ønsker en politiforklaring senere. Han sier at han ikke har noe med bortføringen å gjøre.

Venn hevder pågrepet var på vei til politiet

NRK har snakket med en venn av faren som er etterlyst for frihetsberøvelse. Vennen kjenner også ekskona, døtrene og mannen som ble stanset i den etterlyste bilen, en Volvo XC90, på Fjellhamar onsdag ettermiddag.

– Jeg snakket med bileieren i går, og ba han gå til politiet. Han sa til meg at han ikke hadde noe med bortføringen å gjøre, og at han ikke vet noe om saken. Etter at vi snakket sammen dro han til politiet, hevder mannen overfor NRK.

Mannens forsvarer sier at han på nåværende tidspunkt ikke vet om den siktede meldte seg for politiet selv eller om han ble pågrepet.

Ifølge politiet har 33-åringen i avhør blant annet forklart hvor han var og hvor han bevegde seg på tidspunktet da jentene forsvant. Politiet ønsker ikke å gå inn på detaljer rundt hva han har svart i avhør, og er svært sparsomme med opplysninger i saken.

Glåmdal tingrett

Fengslingsmøtet går for lukkede dører i Glåmdal tingrett.

Foto: Kurt Johan Sivertsen / NRK

Politiet mener den 33 år gamle mannen har en tilknytning til faren til de to bortførte jentene, og har siktet ham for medvirkning til frihetsberøvelse. Johnsen Dahl sier til NRK at det er mannens forhold til bilen som er grunnlaget for at de har tatt ut en siktelse mot ham.

Etterlyser flere biler

I tillegg etterlyser nå politiet flere biler som kan knyttes til bortføringen av de to søstrene tirsdag ettermiddag.

– Vi etterlyser en stasjonsvogn, Volvo V 70 eller Volvo XC 70, farge rød metallic. Bilen hadde utenlandske skilter, ikke kjent fra hvilket land. Den andre bilen skal være en mørk blå Kia, type SUV. Bilen skal ha norske skilt. I denne bilen skal det ha vært to personer, en mann og en kvinne, sier politiadvokat Iren Johnsen Dahl.

Hun forteller at grunnen til at disse bilene bli etterlyst først nå er at vi har avhørt flere vitner som sier at de har sett dem i området hvor jentene ble bortført på tirsdag, opplyser Kari Anne Dobloug i politiet.

Vil komme i kontakt med bileierne

– Politiet vil at både bilførere/passasjerer/bileiere tar kontakt med politiet i Hedmark. Vi ønsker også at publikum som har opplysninger om bortføringen eller har sett bilene og/eller personer i området eller i nærheten tar kontakt med oss, sier Johnsen Dahl.

SISTE NYTT FRA HEDMARK OG OPPLAND