NRK Meny
Normal

Ber Helseministeren gripe inn mot lege

– Helseministeren bør gripe inn imot Gjøvik-legen som nekter å henvise kvinner til abort, mener Aps Stine Renate Håheim.

Stine Renate Håheim nomintert til 3. plass

Stine Renate Håheim ber Helseministeren rydde opp i fastlegers plikter i forbindelse med abort.

Foto: Bjørn opsahl / NRK

– Det har oppstått en veldig uheldig situasjon. Fastlegens opptreden er problematisk fordi gjeldende lov gjelder fortsatt, og legen må oppfylle kvinnenes pasientrettigheter, også retten til å be fastlegen om å henvise til abort, sier stortingsrepresentant for Arbeiderpartiet i Oppland, Stine Renate Håheim.

Bedt om å moderere seg

Fastlege Christina Grandalen i Snertingdal i Gjøvik har fått mye oppmerksomhet, etter at et leserinnlegg hun hadde skrevet sto på trykk i Oppland Arbeiderblad i forrige uke. Der omtalte hun abort som drap og forklarte hvorfor hun nekter å henvise kvinner til abort.

Uttalelsene førte til at fastlegen ble kalt inn på teppet hos kommunelege Olav Brunborg og bedt om å moderere ordbruken, for ikke å støte kvinnelige pasienter. Det ble klart at Grandalen skal kontakte kommuneoverlegen dersom hun igjen ønsker å mene noe om slike spørsmål.

Hun vil også nekte å henvise voldtektsoffer til abort. Det kom fram i et intervju med TV2 onsdag.

Vil uttale seg mer forsiktig om abort

Denne beskjeden møter pasienter utenfor Grandalens kontor.

Foto: Monica Rikoll / NRK

– Jeg liker å kalle en spade en spade. Jeg vil at folk blir bevisstgjort hva det er de driver med. At det ikke bare er en ting man fjerner, men et levende vesen, sa Grandalen til NRK før møtet med kommunelegen for en uke siden.

Loven er klar

Leserinnlegget har skapt sterke reaksjoner på sosiale medier, fra folk som støtter henne, til folk som mener hun bør miste jobben.

Mandag denne uka sto nok et leserinnlegg på trykk i OA, hvor legen understreker at det bare er å bytte fastlege om man ikke vil gå til en lege som nekter å henvise til abort. Dette ble skrevet før møtet med kommunelegen.

Hun mener det er regjeringas behandling av spørsmålet om reservasjonsrett som har ført til den vanskelige situasjonen.

– Nå er vi i en situasjon hvor det er uklart hva de jentene som kommer i en slik situasjon kan vente seg av hjelp. Det har oppstått en forvirring. Nå må helseministeren på banen og rydde opp, og sørge for at alle fastleger følger loven fram til regjeringa eventuelt tvinger gjennom en lovendring i Stortinget, sier Håheim.

Helt uakseptabelt

– Hva synes du om fastlegens opptreden?

– Den viser det som er problematisk i debatten om reservasjonsretten. Nå åpner man opp og legitimerer den typen holdninger som denne fastlegen har. En situasjon hvor en kvinne som vil ta abort møter en lege med slike holdninger, mener jeg er helt uakseptabelt.

Håheim viser til at loven er klar: Det er fastlegens plikt å henvise kvinner og andre videre inn i helsevesenet.

– Dersom man ikke kan gjøre det som står i loven av samvittighetsgrunner, er det selvfølgelig helt greit, men da bør man finne seg en annen jobb enn å være fastlege, sier Stine Renate Håheim.

Helse- og omsorgsminister Bent Høie advarer leger mot å ta gledene på forskudd. Forslaget må først vedtas og det vil ikke bety fritt fram for alle. I områder med store avstander mellom fastlegene skal det legges føringer fra statlig hold, for å unngå innføring av reservasjonsrett.

Se video her:

I et leserinnlegg i Oppland Arbeiderblad kaller en fastlege i Snertingdal abort for drap og ønsker reservasjonsretten velkommen.