NRK Meny
Normal

Ber fylkesmannen se på Buchardt-avtalen på Ilsetra

Lokalpolitikere i Øyer mener utbyggingsavtalen mellom rådmannen og Arthur Buchardt er preget av manglende åpenhet.

Utbygging av Ilseterlia i Øyerfjeller ved Ilsetra

STARTET UTBYGGINGEN FØR PÅSKE: Utbyggingen av de 38 leilighetene i Ilseterlia startet allerede før påske.

Foto: Arne Sørenes / NRK

Avisa GD skrev fredag at Øyer-rådmann Sveinar Kildal har inngått en avtale med Arthur Buchardt som langt på veg fritar leilighetskjøperne fra utleieplikten, uten at avtalen er politisk forankret.

Fritaket fra utleieplikten gjør at de 38 leilighetene som i disse dager bygges på Hafjells mest attraktive tomt, kan selges til en langt høyere pris enn de ellers ville blitt.

Rådmannen ble bedt om å orientere politikerne om saken på et møte i kveld. Der ble det enighet om å oversende leieavtalen til fylkesmannen i Oppland.

– Kommunestyret skal også se på ordførerens og rådmannens håndtering av denne saken, opplyser Marthe Lang-Ree (Sp).

Eier kan selv bestemme utleieomfang

SV og Senterpartiet i Øyer krevde en ekstern gransking av rådmannens håndtering av flere utbyggingssaker på Ilsetra i Øyerfjellet.

Rådmann Sveinar Kildal utenfor rådhuset på Øyer

FULL ÅPENHET I SAKEN: Rådmann Sveinar Kildal sier den pågående utbyggingen følger reguleringsbestemmelsene for Ilseterlia.

Foto: Arne Sørenes / NRK

Det har vært politisk enighet i Øyer om at området, som har fått navnet Ilseterlia, skal være et næringsareal i arbeidet med reguleringsplanen for Ilsetra. Kjøperne måtte dermed forplikte seg til å stille leilighetene til disposisjon for utleie for minimum ni måneder av året.

Men i avtalen mellom Øyer kommune og utbygger Arthur Buchardt, som avisa GD har fått tilgang til, står det at eieren av leilighetene selv kan bestemme omfanget av utleien. I praksis blir det dermed lite som skiller leilighetene som bygges i Ilseterlia fra å være ordinære fritidsleiligheter.

Avtalen er signert av rådmann Sveinar Kildal og Buchardt, uten at politikerne i Øyer var informert om innholdet i denne.

– Full åpenhet

Rådmannen mener det har vært full åpenhet i utbyggingssaken på Ilsetra, og at saken har vært behandlet i både kommunestyret og planutvalget ved flere anledninger.

– Reguleringsbestemmelsene er helt tydelige og de er fulgt hele veien igjennom, sier Kildal, og understreker at byggesaker generelt ikke behandles politisk, men delegeres til kommuneadministrasjonen.

Men rådmannen ønsker politikerne hjertelig velkommen til å gjennomgå det administrasjonen har gjort i saken.

Nisveta Tiro (SV) ved bygningsarbeidet på Ilsetra i Øyer

BESTRIDER REGULERINGSPLANEN: Nisveta Tiro (SV) mener byggetillatelsen på Øyerfjellet bestrider reguleringsplanen og dermed må behandles politisk.

Foto: Arne Sørenes / NRK

– Bestrider reguleringsplanen

Men SV-politiker Nisveta Tiro er ikke enig med rådmannen i at det har vært full åpenhet om utbyggingen på Ilsetra.

– Ingen av politikerne har hatt kjennskap til det som har foregått. Det er gitt en byggetillatelse som i praksis bestrider politisk vedtatt reguleringsplan. Det skal ikke skje uten politisk behandling, så slik kan vi ikke ha det, sier Tiro.

SV-politikeren sier de er avhengig av at privatpersoner er interessert i å investere i kommunen, og at det derfor er viktig med ryddige prosesser og ikke minst likebehandling.

Etter kveldens møte håper Lang-Ree at man nå får ryddet opp i saken, og får den ut av verden.

To partier i Øyer kommunestyre krever en ekstern gransking av rådmannens håndtering av flere saker på Ilsetra i Øyerfjellet.
SV og Senterpartiet mener saksbehandlingen har vært preget av manglende åpenhet:

ØNSKER EKSTERN GRANSKING: SV og Senterpartiet i Øyer ønsker ekstern gransking av rådmannens håndtering av utbyggingen ved Ilsetra i Øyerfjellet.

Les mer:

SISTE NYTT FRA HEDMARK OG OPPLAND

 • Gangnes vil tilbake

  Skadeforfulgte Kenneth Gangnes trosser de medisinske rådene, og har bestemt seg for å gjøre et siste comeback i hoppbakken. Det melder NTB. Det er fjerde gang hopperen fra Kolbukameratene kjemper seg tilbake fra korsbåndsskade. Operasjonen i november var vellykket, og totningen ser for seg å være tilbake på ski til høsten.

  Nyoperert Kenneth Gangnes hjemme på Lillehammer
  Foto: Lars Erik Skrefsrud / NRK
 • Kjørte inn i bom ved tunnel

  Flere biler kjørte inn i en bom som gikk ned ved Teigkamptunnelen i Nord- Fron i kveld. Bommen gikk ned etter at en trailer fikk problemer inne i tunnelen. I følge politiet har traileren kommet opp i taket. Vegen er fortsatt stengt og trafikken omdirigeres.

 • Hyttebrann i Trysil

  Politi og brannvesen har rykket ut til en ulmebrann i ei hytte i Ljørdalen i Trysil. En nabo skal ha hørt brannvarsleren og sett sot og røyk på innsiden. I følge politiet er det ikke folk tilstede i hytta.