NRK Meny
Normal

Ber byene lage homoplan

De store byene bør ha en plan for å gjøre levekåra bedre for homofile, mener likestillings- og forbrukerminister Karita Bekkemellem.

 Barne- og likestillingsminister Karita Bekkemellem
Foto: Heiko Junge / Scanpix

Hun har nå sendt et brev til tretten byer, med en klar oppfordring om å starte arbeidet med en handlingsplan for å bedre levekåra for homofile.

- Dette er kjempepositivt, mener leder Hege Nybakk i Landsforeningen for lesbisk og homofil frigjøring (LLH) i Innlandet. De har sjøl lekt med tanken om å få politikerne med på å lage en handlingsplan.

- Det er klart at dette hjelper, mener hun. Fokus på homofilies situasjon i arbeidslivet, og mer informasjon om homofili i skolen, er to ting Nybakk ønsker skal være med i planen.

Ikke sikker på behovet

- Jeg er ikke så sikker på at det er de store byene som trenger dette mest, sier ordfører i Hamar, Einar Busterud, til Hamar Arbeiderblad. Han utdyper det med at han tror det er enklere å leve som homofil i Oslo enn mange andre steder i landet.

Han er ikke sikker på at behovet for en handlingsplan for homofile er tilstede, men vil se på saken. - Jeg tar hendvendelsen fra regjeringa på alvor, sier han.

Ønsker konkrete tiltak

- Det viktigste med en slik handlingsplan må være at det er konkrete tiltak, og ikke bare tomme ord som settes ned på papiret, mener stortingsrepresentant Anette Trettebergstuen. Hun er fra Hamar og sitter i styret i Arbeiderpartiets homonettverk.

"Informasjon, kunnskap, målrettede tiltak og politisk handling er nøkkelen til bedre levekår. Jeg vil derfor oppfordre de store byene til å lage planer for hvordan lesbiske, bifilie og homofile kan sikres bedre levekår", skriver Bekkemellem i brevet.  

Det er behov for en slik plan, mener stortingsrepresentant Anette Trettebergstuen. - Det beste hadde vært om det ikke var det, men det siste halve året har vi sett eksempler på at diskriminering forekommer, sier hun.

I tillegg til Hamar og Lillehammer, har Alta, Tromsø, Bodø, Ålesund, Bergen, Kristiansund, Arendal, Porsgrunn, Tønsberg, Drammen og Fredrikstad fått brev fra Bekkemellem.

 

SISTE NYTT FRA HEDMARK OG OPPLAND

 • Spennende i Håkons Hall

  Det er 2–2 i eliteseriekampen i ishockey mellom Lillehammer og Storhamar i Håkons Hall etter rundt halvspilt kamp. Stemningen er spent og høylytt blant de 10.000 publikummerne.

  Eliteseriekamp mellom Lillehammer og Storhamar i Håkons Hall
  Foto: Karianne Stordal / NRK
 • Publikumsrekord på hockeyfest

  Folk strømmer til for å se lokaloppgjøret mellom Lillehammer og Storhamar i eliteserien i ishockey i kveld. Håkons Hall er for anledningen islagt og 10.000 publikummere skal på kampen når Lillehammer Ishockeyklubb feirer 60 år.

  Folk strømmer til Hockey Classic
  Foto: Karianne Stordal / NRK
 • Sølv til Eide på sprinten

  Mari Eide tok sølv i NM i sprint på Beitostølen lørdag. Rekruttlandslagsløperen fra Øystre Slidre, som går på hjemmebane denne helgen, hadde kun regjerende olympisk mester Maiken Caspersen Falla foran seg på resultatlista på den klassiske sprinten.