NRK Meny
Normal

Bekymret for vennekjøring

Unge bilførere bruker Facebook og andre sosiale medier for å tilby seg å kjøre andre ungdommer til eller fra fester. Det bekymrer Trygg Trafikk.

Unge bilførere bruker Facebook og andre sosiale medier for å tilby seg å kjøre andre ungdommer til eller fra fester.

Vennekjøring

Marianne Mittet Solbraa

Marianne Mittet Solbraa, distriktsleder for Trygg Trafikk i Hedmark.

Foto: Frode Meskau / NRK

Mange ferske bilførere bruker Facebook for å tilby seg å kjøre til og fra fester.

– Ja, det er veldig mange som legger ut en status om at de kjører, også er det mulig å ringe dem for å sitte på hjem fra fest, sier Marte Nyløkken Helseth

Trygg Trafikk frykter at liv kan gå tapt når unge bilførere skal kjøre bil på glatte veier i mørket.

– Det er fint at de får trening, men vi tenker at den treninga bør foregå på dagtid. Vi vet også at hvis du har passasjerer i bilen natt til fredag, lørdag og søndag så blir det flere ulykker. Høy stemning i bilen og at det er alkohol med i bildet fører til høyere ulykkesrisiko, sier Marianne Mittet Solbraa, distriktsleder for Trygg Trafikk i Hedmark.

Ferske bilførere utsatt

I løpet av de siste fem årene er 241 18- og 19-åringer enten blitt drept eller hardt skadd i trafikken.

– Ferske bilførere er veldig utsatt. Det er 40 prosent høyere sannsynlighet for ulykker når du har lappen det første året enn senere, sier Helseth.

Ungdommene innrømmer at det kanskje ikke er helt trygt å sitte på med andre ungdommer på kveldstid.

– Det er jo ikke helt trygt. Man vet jo ikke alltid hvem man setter seg på med og om de er edru eller ikke. Samtidig sparer man penger, så jeg skjønner godt at noen bruker tilbudet, sier Marte Nyløkken Helseth.

Selv mener de unge bilførerne det viktigste er å ikke la seg presse av sine passasjerer.

– Det er sikkert mange som synes det er en vond følelse når noen sier at du er feig, ikke kjører så fort, eller er pinglete, sier Audun Strøm.

SISTE NYTT FRA HEDMARK OG OPPLAND

  • Fire personer til sykehus

    En person er hentet av luftambulanse og flys til Ullevål universitetssykehus etter en utforkjøring på Arneberg i Åsnes. Tre andre personer kjøres Kongsvinger sykehus med uvisst skadeomfang.

  • Nytt NM-gull og kongepokal

    Mikko Kokslien fra Lillehammer vant NM-gull i kombinert på Beitostølen søndag. Han dro fra de andre på 10 kilometer langrenn. Dette er Koksliens andre gull denne helgen. Seieren ga også kongepokal. Dette var hans femte NM-tittel.

    Mikko Kokslien
    Foto: TERJE PEDERSEN / NTB SCANPIX