Kjøttforedlingsbedriften SPIS på Gjøvik mottok den 28. november et parti på 860 kg svinenakker fra Danish Crown i Danmark.
Salmonella likevel
Ved importen fulgte det med såkalt salmonellasertifikat, som kreves ved import av ferskt kjøtt til Norge.
Likevel har internkontrollen ved det danske slakteriet avdekket at partiet kunne være salmonellasmittet. Det viste seg ikke å stemme.
I følge regiondirektør Eivind Liven, er det grunn til å tro at et stadig mer åpent marked vil øke salmonellaproblemene i framtida.
- Det er alvorlig. Det skal være systemer som forhindrer dette, men vi ser gjentatte ganger at kontrollene ikke holder, sier Liven.
Kontrollene øker.
Lukket
Det er nå foretatt intensivert vask og desinfeksjon av Spis-anlegget på Gjøvik, med påfølgende opplæring og innskjerping av hygieneregler for de ansatte, samt økt uttaket av produktprøver.
Regiondirektør i Mattilsynet, Eivind Liven, er bekymret over at det ser ut til å bli oppdaget stadig mer salmonellainfisert kjøtt rundt omkring.
- Ja, med et stadig større og åpnere marked, ser det dessverre slik ut, sier Liven.