Hopp til innhold

Dette er en fredet restaurant

Murpussen faller fra vegger og tak inne i Hamars gamle jernbanerestaurant. Vernemyndighetene er bekymret for at det ikke blir gjort noe med den fredede bygningen.

Murpuss ligger på gulvet i jernbanerestauranten i Hamar

FORFALLER: En kikk inn av vinduet til jernbanerestauranten i Hamar avslører murpuss som har falt fra veggene og nå ligger på golvet sammen med synlig støv og skitt.

Foto: Ola Bjørlo Strande / NRK

– Det er et forfall som er veldig tydelig bare ved å stå og se inn gjennom vinduet her. Det er jo ikke gjort noe forsøk på å holde det rent eller holde det i stand. Det er møkkete og "shabby", sier antikvar Magne Kvam i Hedmark fylkeskommune.

Han liker slett ikke det han ser gjennom de møkkete vindusrutene. Inne i den gamle jernbanerestauranten har deler av både vegg og tak falt ned. Murbitene ligger på gulvet sammen med annet synlig støv og skitt.

Ett sted ser det ut som om noen har sparket inn et hull i veggen, ikke langt under rammen til et av totalt ni malerier av Jens Wang, malerier som i 2007 førte til at bygget ble fredet.

Magne Kvam står utenfor et vindu til jernbanerestauranten i Hamar.

SKUFFET: Antikvar Magne Kvam i Hedmark fylkeskommune synes det er synd at eieren ennå ikke har gjort noe med den fredede jernbanerestauranten i Hamar

Foto: Ola Bjørlo Strande / NRK

Teatermaleren

De ni maleriene til Norges viktigste teatermaler viser ulike landskapsmotiv fra Hedmarken. De er ikke malt rett på veggen, men både malerier og rammer er tilpasset bygningens utforming.

At ingen har fått sett disse maleriene på mange år, synes Magne Kvam er trist.

– Dette har nasjonal verdi. Det er jo derfor det er fredet. De er jo malt av teatermaler Jens Wang. Han var scenograf på Nationaltheatret, forteller Magne Kvam.

Hamars ordfører, Morten Aspeli, deler også bekymringen til riksantikvarens forlengede arm.

– Det synes jeg er beklagelig. Det er trist at en slik bygning står og forfaller. Jeg skulle gjerne sett at eieren tar vare på det. Og det beste måten å ta vare på det er å bruke det, sier Morten Aspeli.

– Skorter på viljen

Det er ROM eiendom som eier jernbanerestauranten i Hamar, og som dermed har ansvar for å holde bygget i stand.

Sist NRK laget sak om den tomme jernbanerestauranten, høsten 2011, sa eier at de hadde satt i gang arbeidet med å lage en forvaltningsplan.

Tre år etter har ikke Riksantikvaren eller Hedmark fylkeskommunes kulturminneavdeling hørt et pip fra ROM eiendom, verken om den fredede bygningen eller forvaltningsplanen:

– Jeg har en følelse her at det kanskje skorter litt på viljen. Nå har det altså gått sju år siden dette ble fredet, og det har gått tre år siden de sa at denne forvaltningsplanen skulle gjennomføres. Det er fortsatt ikke skjedd noen ting. Hamar stasjon og de som ferdes her hadde fortjent noe bedre, sier Magne Kvam.

Fasaden av jernbanerestauranten i Hamar.

FLOTT FASADE: Bygget som huser den gamle jernbanerestauranten i Hamar er en del av planene for en helt ny skysstasjon i byen.

Foto: Ola Bjørjo Strande / NRK

– Håpet å komme i gang i 2014

Men ROM eiendom har verken glemt jernbanerestauranten eller lagt forvaltningsplanen på is, sier Signe Horn - direktør for eiendomsavdelingen hos ROM Eiendom. Hun sier at bygget er en del av planene for en helt ny skysstasjon i Hamar, og at forvaltningsplanen er lagt til side i påvente av flere utredninger.

– Vi hadde håpet å komme i gang med dette nå i 2014. Men kommunen har ønsket å få en utredning for å se på hele området av Vegvesenet. Så derfor må vi vente til den er utredningen foreligger før vi kan sette i gang, sier Signe Horn.

Men burde ikke da en vernemyndighet som Hedmark fylkeskommune i hvert fall fått beskjed om akkurat det?

– Det er mulig. Vi har vært så opptatt av å få en god løsning for begge disse byggene, og gi byen en fullverdig skysstasjon som gjør at det blir enklere for folk å reise kollektivt, at vi har brukt kreftene på det. Men vi ser at når bygget nå står tomt så må vi iverksette noen tiltak for å bevare det indre interiøret, som da er det som er vernet. En måte å gjøre det på er å vurdere om vi kan få inn en leietaker som kan ha dette bygget på kortere sikt, sier Signe Horn.

Flere saker fra Innlandet