Hopp til innhold

Bekymrede kyllingprodusenter

Kyllingbønder i Innlandet er redd for salgssvikt etter at en antibiotikaresistent bakterie er funnet i rundt halvparten av alle kyllinger.

Kyllinger i kyllingfjøs

Kyllingene i fjøset i Våler skal ut i butikkene om en snau måned. Men halvparten av dem kan være smittet med en antibiotikaresistent bakterie.

Foto: Bjørn Opsahl / NRK

Tusenvis av små gule kyllinger kravler rundt på gulvet i kyllingfjøset i Våler. Om en snau måned skal kyllingene selges i matvarebutikker landet rundt. Men skal vi tro Veterinærinstituttets antakelser, kan da halvparten av dem være smittet med en antibiotikaresistent bakterie.

Terje Hagen, som er leder for Produsentforum hvit kjøtt i Innlandet, er bekymret for salget. Han håper medieomtalen nå ikke skal gå ut over salget.

Terje Hagen

Terje Hagen er leder i Produsentforum hvit kjøtt Innlandet.

Foto: Bjørn Opsahl / NRK

– Det er ikke bra for oss produsenter hvis det blir for mye negativ og ensidig informasjon, sier Hagen til NRK.

Hagen mener bransjen nå tar bakterieproblemet på alvor og viser blant annet til at det har vært kursing i hele landet i høst. Der har fokus vært på vasking og desinfeksjon. Det blir nye kurs utover vinteren, forteller han.

Etter nyttår øker også overvåkingen av kinolresistente bakterier og bransjen skal ha en massiv prøvetaking både i importleddet og ellers i verdikjeden.

Veterinærinstituttet bekymret

Målinger Veterinærinstituttet har gjort anslår at halvparten av slaktekyllingene er smittet av en bakterie som er resistent mot en type antibiotika for pasienter med kompliserte og alvorlige infeksjonssykdommer.

– Det er ikke ønskelig å ha antibiotikaresistente bakerier i mat. Sånn sett er vi bekymret, sier Anne Margrete Urdahl som er forsker i Veterinærinstituttet.

Men hun legger til at bakteriene dør når de blir stekt og at godt stekt kyllingfilet ikke er farlig.

For å minske smittefaren, opplyser Veterinærinstituttet at det er viktig å vaske hendene etter at man har tatt på kjøtt, og at man sørger for at kjøttet er gjennomstekt.

Kyllinger i kyllingfjøs
Foto: Bjørn Opsahl / NRK

– Skal klare å løse dette også

Terje Hagen sier bransjen har hatt utfordringer før som de har klart å løse, og viser til problemene med blant annet salmonella og Campylobacter.

– Det har vi taket på nå. Vi har også sluttet med antibiotika i foret. Vi tar også denne situasjonen på alvor og regner med at vi skal løse den, sier han.

Flere saker fra Innlandet