NRK Meny
Normal

Sognepresten i Vågå: – Beklager at jeg ikke nevnte jenta

Sogneprest i Vågå, John Rustad, sier han burde nevnt den fornærmede jenta da han ble spurt hvem tankene gikk ut til etter Øygard-dommen.

Sogneprest John Rustad

Sognepreset i Vågå, John Rustad, bedyrer at han også har omtanke for den fornærmede jenta i Vågå-saken.

Foto: Nikolas Gogstad-Andersen / NRK

Mandag ble tidligere Vågå-ordfører Rune Øygard dømt til fire års fengsel i Sør-Gudbrandsdal tingrett. Reaksjonene etter dommen, som Øygård anket på stedet, har vært mange og følelsesladde.

I et intervju med NRK etter at dommen fikk sogneprest i Vågå, John Rustad, spørsmål om hvem hans tanker gikk ut til etter at dommen hadde falt.

– Selv om jeg tenker at det kanskje var den riktige dommen, så tenker jeg at jeg er sogneprest i Vågå. Også for Rune og Reidun Øygard, sa Rustad til NRK.

Uttalelsen trekkes fram av NRKs distriktsredaktør i en kommentar om Vågås reaksjon på dommen, og har også skapt debatt på nettsamfunnet Twitter.

«Sogneprest i #Vågå sier at hans tanker i dag først og fremst går til #øygard og kona. Jeg sender mine til den unge jenta», skriver Twitter-brukeren Helene Kleppe.

– Burde ha nevnt jenta

Dagen derpå sier sogneprest John Rustad at han også burde ha nevnt den fornærmede jenta da han svarte på spørsmålet.

– Det var et uhell, og jeg sa også at jeg antagelig trodde dommen var riktig. Det lå ikke i det jeg sa at jeg ikke hadde omtanke for jenta, men hun bor i et annet sogn, sier Rustad.

– Når jeg nevnte ordføreren og hans familie, var det fordi jeg tenkte på lokale forhold.

Sinte mailer

Rustad sier til NRK.no at han forsøkte å svare på hvordan Vågå kommune skulle komme seg videre etter den rystende saken, og at man i denne prosessen ikke må ekskludere overgriperen.

– Jeg skulle sagt en setning til. Jeg kan godt beklage at det ikke kom fram tydeligere, men jeg trodde det kanskje ble dekket av at jeg sa at jeg trodde dommen var riktig, sier Rustad.

Vågå-sognepresten sier at han fått flere reaksjoner etter uttalelsen.

– Jeg har fått sinte mennesker fra folk som mener jeg er et forferdelig menneske. Jeg er ikke det, og skulle selvfølgelig nevnt jenta også, sier Rustad.

Artikkelen fortsetter under videoen.

Fungerende ordfører i Vågå, Iselin Jonassen, mener dagen i dag er en trist dag for bygda. Spenningen var stor da dommen ble forkynt klokka 1000 i formiddag.

Fungerende ordfører i Vågå, Iselin Jonassen, mener dagen i går er en trist dag for bygda. Spenningen var stor da dommen ble forkynt mandag formiddag.

– Ikke alle synes dommen er riktig

Dommen mot Øygard har vakt reaksjoner i Vågå, og enkelte av innbyggerne i kommunen har også gitt uttrykk for at det var overraskende at bygdas ordfører gjennom 16 år er dømt for overgrep. (Se video over)

Rustad gjentar at han tror dommen er riktig.

– Jeg tror at Rune ut ifra Skype-meldingene kan ha gjort noe han ikke skulle gjort, mer enn bare meldingene, sier Rustad.

Han er imidlertid ikke overbevist om at alle i Vågå mener det samme.

– Jeg tror nok sympatien hos mange ligger hos ordføreren, dessverre er det nok slikt, sier Rustad.

– Har Øygard mye sympati i Vågå?

– Jeg så jo den reportasjen fra bokhandelen i Vågå på NRK i går, og det er tydelig at det er mange som mener det ikke er rett dom. Men det kan også hende at folk trenger litt tid, i og med at dette er en mann som har blitt valgt til ordfører i 16 år.

– Det er sikkert vanskelig for mange å tenke at han har gjort noe han kanskje ikke skulle gjort. Det er har sittet langt inne.

SISTE NYTT FRA HEDMARK OG OPPLAND