NRK Meny
Normal

«Alle» vil til fjells i jula

LILLEHAMMER (NRK): Folk vil se snø og gå på ski i romjula. Nå merker turiststedene i Oppland og Hedmark rekordpågang. Skal du leie hytte, begynner det å haste.

Hytter på Skei

Folk vil til fjells i jula, som hit til Skei i Gausdal.

Foto: Silje Josten Lien / NRK

– Det er veldig mange som ringer, og vi kunne trolig leid ut alt tre ganger. Det sier Tord Rogne ved Beitostølen Booking.

Han er en av flere hytteutleiere på det populære skistedet som nå merker stor pågang. Trolig vil mellom 10 og 15 000 personer tilbringe hele, eller deler av julehelga på Beitostølen.

Situasjonen Rogne beskriver er den samme som ved andre turistmål: Folk vil til fjells!

På Beitostølen er det fremdeles mulig å finne et krypinn i julehelga, men i nyttårshelga er det verre.

Slik er også situasjonen ved Norges største alpindestinasjon, Trysil.

– Det er helt fullt i nyttårshelga allerede, opplyser Gudrun Sanaker Lohne som er turistsjef i kommunen.

Turistsjef i Trysil, Gudrun Sanaker Lohne

Turistsjef i Trysil, Gudrun Sanaker Lohne.

Foto: Hans Martin Nysæter / Destinasjon Trysil

Et rush av henvendelser

I Trysil opplever de nå et rush av av henvendelser fra nordmenn, og det er dessuten svært stor pågang også fra svensker og dansker.

Trysilfjellet, fredag 19. desember

Trysilfjellet, fredag 19. desember.

Foto: Ola Matsson / Skistar

– Utviklinga i kronekursen gjør dessuten at vi venter en enda større interesse i tida som kommer, sier turistsjef Sanaker Lohne.

I Trysil er anslaget at mellom 35 og 40 000 mennesker kommer til å oppholde seg i kommunen i jule- og nyttårshelga. Bygda har om lag 6000 private hytter i tillegg til alle utleieenhetene. Mange av disse hyttene har svært høg standard, og de er som regel i bruk i jula. Turistsjefen er tydelig optimistisk:

– Det ligger an til rekordjul, mener hun.

Skiløypene ligger og venter

– Det unike med oss er alle skiløypene, sier Arne Kjeldnes. Han er driftssjef ved Gålå A/S i Nord-Fron. Sammen med turiststedene Kvitfjell, Skeikampen og Espedalen tilbyr de et løypenett på flere hundre kilometer. Også på Gålå er situasjonen den samme: Fullt i nyttårshelga, litt ledig de første juledagene.

Skiløypene i fjellet venter på julegjestene

Skiløypene i fjellet venter på julegjestene.

Foto: Ivar Arne Nordrum / NRK

Ved Skeikampen i Gausdal venter de at mange av de 1400 hyttene, og alle de 2000 utleiesengene fylles opp. Dermed er situasjonen den samme som de siste årene: Befolkningen i Gausdal dobles til 12 000 i jula. Det tror i alle fall Einar Einstad ved destinasjonsselskapet Skeikampen pluss.

20 tusen mennesker på en dagligvarebutikk

– Vi har et voldsomt lager, og er klare for turisttrafikken, forteller Jørn Arne Håkenstad som er daglig leder ved Kiwi på Sjusjøen. Til sitt nærområde regner han med at det kommer mellom 15 og 20 000 mennesker i jula.

– Påska er fremdeles størst her, men juletrafikken nærmer seg, sier han. Håkenstad tror på en rolig start, men at det løsner 2. dag og at folk kommer til å være i fjellet til over nyttår.

Befolkningsøkningen er krevende for kommunene

Mari Botterud

Øyerordfører Mari Botterud ønsker turistene velkommen, men innrømmer at det byr på utfordringer.

Foto: Dag Kessel

Mari Botterud er ordfører i Øyer. Hennes kommune venter å ta imot mellom 25 og 30 000 julegjester til alpinanlegget i Hafjell og omliggende herligheter.

– For en kommune med 5000 innbyggere er slike variasjoner i befolkningsmengden krevende. I de store høgtidene setter det helt spesielle krav til både vann, kloak og helseberedskap, sier Botterud.

Høyreordføreren i Øyer sier de mestrer jobben med vann og kloakk fordi de har hatt lang tid til å forberede seg.

– Det er 25 år siden de første hyttene ble bygd i Hafjell. Siden har det vært ferdigstilt to hytter i uka, og nå er det over 3000, forteller Botterud.

Bjorli er unntaket i julehelga

På Bjorli lengst vest på Lesja er det vel 1000 hytter. Mange benytter disse i jula, sier Sveinung Lianes ved Bjorliheimen hotell. Men hotellene på Bjorli gjør ikke som konkurrentene: Flesteparten av dem stenger helt i julehelga, og åpner først når det nærmer seg nyttår.

Bjorli skisenter

Hotellene på Bjorli satser mest på turistene i nyttårshelga, men alpinanlegget holder åpent hver dag.

Foto: Bjorli skisenter webcamera

SISTE NYTT FRA HEDMARK OG OPPLAND

  • Tre fikk forenklet forelegg

    Tre personer fikk forenklet forelegg etter at de ble tatt i fartskontroll på riksvei 25 ved Flishøgda i Elverum lørdag kveld. Høyeste hastighet ble målt til 115 kilometer i timen i en 80 sone.

  • Rolig start for Røde Kors

    Røde Kors Hjelpekorps i Hedmark var operative med 16 korps, hvorav 9 av de var på vaktstasjoner palmelørdag. Røde Kors melder om at utfarten var middels til liten. De fikk inn rapporter på tre skader totalt. To på Budor og i Brøttum mottok de ett alvorlig sykdomstilfelle, som ble sendt til sykehus.

  • To leteaksjoner i Oppland

    Røde Kors har hatt to leteaksjoner hittil i påsken. En leteaksjon på Spiterstulen i Gudbrandsdalen, og en leteaksjon på Valdresflye/Jotunheimen. Begge aksjonene hadde positive utfall. Nordre Land Røde Kors melder også om ni skader så langt i påskefjellet.