NRK Meny
Normal

Pizzabedriften som gir arbeidsledige en sjanse

Med utsalgsvogner ved landets kjøpesentre, satser pizzakjeden «Pizza Fresco» på å ansette arbeidsledige unge.

Pizzajobb for arbeidsledige unge

NY JOBB: En av ungdommene som er i gang med å lære seg opp i pizzafaget ved den første utsalgsvogna på Strandtorget i Lillehammer er Liliane Knudsen. – Jeg tror det blir veldig kult å jobbe her, sier hun.

Foto: Stein Schinstad / NRK

– Det er meningen at vi skal ha disse vognene her på 32 ulike kjøpesentre på Sør-Norge. Det du ser foran deg her er piloten, opplyser Geir Martinsen.

Vi er på Strandtorget i Lillehammer der den aller første grønne og hvite pizzavognen står plassert utenfor det lokale kjøpesenteret. Kundene har allerede begynt å strømme til for å spise rykende varm pizza.

To av mennene bak aksjeselskapet, Geir Martinsen og Svein Stubberud, gliser bredt og er ivrige når de forteller om sin idé om å få ungdom ut i arbeid.

Pizzabedrift skal hjelpe arbeidsledige

PIZZAÅPNING: Gründerne bak Pizza Fresco, Geir Martinsen og Svein Stubberud (th) klipper snora for den første pizzavogna, som er utenfor Strandtorget i Lillehammer. Målet er å åpne 32 slike over hele Østlandet.

Foto: Stein Schinstad / NRK

– Vi er opptatt av å bidra til at unge uten arbeid kommer i jobb. Målgruppen vår er folk fra 18 år og opp til 30 år, men som er utenfor arbeidslivet. Her får de en virkelig mulighet her til å trene seg inn i dette faget og ikke minst muligheten til å få jobb, sier Svein Stubberud.

Liliane får opplæring

Pizza Frescos konsept er å bake og selge pizza fra små vogner. En av ungdommene som allerede er i gang med å lære seg opp i faget er Liliane Knudsen.

– Jeg tror det blir veldig kult å jobbe her. Jeg kan lage mat, men blir sikkert enda bedre etter å ha jobbet her en stund, sier Knudsen.

Hun forteller at hun fikk hjelp av arbeidsmarkedsbedriften Lipro på Lillehammer til å få denne jobben.

– Jeg har gått ferdig videregående skole, men føler at det ble litt feil. Og så har jeg lyst til å jobbe innen kafé. Jeg hadde praksis på kafé via skolen og fant ut at det er noe jeg synes er veldig "all right" og koselig, forteller Knudsen.

Skal drives kommersielt

De to gründerne bak pizzasatsingen har selv arbeidet med vanskeligstilt ungdom i mange år. Svein Stubberud jobber nå i Kirkens Bymisjon i Drammen. Han presiserer at Pizza Fresco ikke er et sosialt prosjekt støttet av Staten, men skal drives på kommersiell basis.

– Dette er noe vi har startet med selv. Vi vet hvor vrient det er å få disse unge i jobb. Vi har satset penger og kommet i gang med egne midler. Men vi er på jakt etter investorer og folk som kan være med oss i etablering av flere vogner, sier Stubberud.

En del av forretningsideen er at arbeidsledige i starten kurses i samarbeid med NAV gjennom et 12 ukers opplæringsprogram. Deretter skal de eventuelt tilbys jobb, sier Stubbrud. På Lillehammer kan det bety arbeid til flere unge.

– Ja, her vil det være det. Vi skal ha oppe i senterets åpningstid, det vil si fra klokka 1100 til klokka 2100, og ser da for oss at vi kan kjøre to skift, sier Stubberud.