NRK Meny
Normal

Bedrageri-tiltalt kvinne nektet straffskyld på de fleste punktene

Kvinnen som er tiltalt for grovt økonomisk bedrageri, og forsøk på det samme, nektet straffskyld på de fleste av de 41 tiltalepunktene da rettssaken startet i Hedmarken tingretten.

Rettssal

Rettssaken mot kvinnen går i Hedmarken tingrett.

Foto: Linda Vespestad / NRK

Kvinnen i 30-årene fra Hedmarken er tiltalt for 25 tilfeller av grovt økonomisk bedrageri etter at hun skal ha fått utbetalt over 700 000 kroner fra blant banker og finansselskaper i sin mors navn. Ifølge tiltalen uten at moren visste noe om det som foregikk.

Hun er også tiltalt for 16 bedrageriforsøk for til sammen 1,6 millioner kroner, også disse bedrageriene ble gjort i morens navn. Saken har en strafferamme på seks års fengsel.

Nei 36 ganger

Richard Røed, Randi Kristiansen Lien

Aktor i saken, Richard Røed og politirevisor Randi Kristiansen Lien.

Foto: Linda Vespestad / NRK

Da rettssaken startet mot henne i Hedmarken tingrett tirsdag brukte aktor Richard Røed nesten 20 minutter på å lese opp hele tiltalen for kvinnen.

Tiltalen har til sammen 41 punkter som går på grovt økonomisk bedrageri og forsøk på dette. De fleste mot sin mor, men noen punkter dreier seg også mot borettslaget som tiltalte var leder for.

Kvinnen nektet straffskyld på 36 punkter, men sa seg skyldig eller delvis skyldig på fem punkter da rettssaken startet.

Punktene hun sa seg skyldig i gjaldt bedrageri mot borettslaget. Ifølge tiltalen skal kvinnen ha bestilt varer i borettslagets navn, men brukte varene sjøl. Aktor Røed sa i sin åpningsprosedyre at kvinnen har brukt borettslaget som sin egen private lommebok.

Mener moren samtykket

Ifølge kvinnen bisto hun moren da det ble søkt om kredittlån, og moren visste at det ble søkt og at moren satt siden av henne da det ble søkt om lånene.

Moren sjøl mener at hun ikke visste noe om dette, og skal ha oppdaget at noe var feil da hun var på ferie og plutselig ikke hadde penger til å komme hjem.

Påtalemyndigheten mener at de kan føre bevis for at det kvinnens forklaring ikke stemmer. Blant annet skal kvinnen ha bedt postbudet om å levere morens post til henne, slik at moren ikke fikk brevene om innkassokrav.

Det er satt av fire dager til rettssaken.

Omfattende tiltale

Johnny Christian Schill

Kvinnens forsvarer Johnny Christian Schill.

Foto: Linda Vespestad / NRK

Bedrageriforsøkene starter i mars 2012, ifølge tiltalen. I løpet av denne måneden søker hun om lån i to forskjellige kredittselskaper i morens navn, men får avslag.

Da hun så prøver igjen i slutten av mai får hun opprettet en Maxbokonto på 20 000 kroner via en bank. Da har hun allerede lurt to forskjellige butikker til å utlevere varer via nettet i morens navn.

Av den omfattende tiltalen på 41 punkter, går det fram at kvinnen også har utnyttet sitt verv som styreleder i borettslaget der hun bor, til egen økonomisk vinning

Hun har blant annet fått ut blomster, pizza og diverse varer som hun skrev på borettslaget, men som var til privat bruk, ifølge tiltalen.

Aktiv

Bedrageriene har foregått ifra mars 2012 til oktober 2013, og ble oppdaget da moren til den tiltalte kvinnen fikk inkassokrav på gjeld som hun ikke visste at hun hadde.

Kvinnen har i perioder vært svært aktiv. I løpet av en og samme dag i september 2012 søkte om hun kredittlån i tre finansselskaper for til sammen 215 000 kroner og fikk innvilget dette.

Samme dag lurte hun en nettbutikk til å gi henne varer for 16 480 kroner. Alle disse fire bedrageriene ble utført i morens navn.

SISTE NYTT FRA HEDMARK OG OPPLAND

  • Isgang i Brumunda

    Ringsaker kommune advarer publikum å ferdes på stier, veger og broer ved Brumunda de nærmeste dagene. Årsaken er at det en del is i elva og en fare for at isen kan lage propper og dermed flomtilstand.

    Elva Brumunda med isgang
    Foto: Ringsaker kommune
  • Dømt for våpentyveri

    En mann er dømt til fengsel i 75 dager for å ha stjålet våpen og våpendeler for over 200.000 kroner fra en sportsforretning i Gjøvik. Mannen er også dømt for å ha brukt bensinkortet til arbeidsgivere sin til å fylle drivstoff på private biler.