NRK Meny
Normal

Barnevernsbarn blir sendt rundt

To barn som raskt måtte plasseres i et annet hjem, ble flyttet fire og en halv time unna. – Mangelen på beredskapshjem er fortvilende, mener barnevernleder.

Barnevern
Foto: Johannessen, Sara / SCANPIX

Mangelen på akuttplasser i Oppland er nå så kritisk at barneverntjenesten sender små barn til byer flere timer unna.

– Vi har blitt tilbudt plass så langt unna som i Bergen. Nylig måtte vi takke ja til et beredskapshjem i en by ved Oslofjorden, mer enn fire timer kjøring unna foreldrene, sier barnevernfaglig leder i Lillehammer, Annette Kvalheim.

Mangel på beredskapsplasser er et vedvarende problem mange steder i landet.

– Fortvilende og uheldig

Beredskapshjem er private hjem som tar imot barn i krise på kort varsel og for kort tid. Barnet skal være i beredskapshjemmet til en annen og mer varig løsning i fosterhjem eller institusjon er funnet – eller til barnet flytter tilbake til foreldrene sine.

– Det er fortvilende når vi ikke har tilgang på beredskapshjem i nærheten. Barn som først må bryte med foreldre, må også bryte med nettverk og skole. Men alternativet er at barna må bli værende i hjemmet, i en situasjon vi tenker er skadelig for dem, sier Kvalheim.

Barnevernlederen sier det blir vanskeligere å følge opp akuttsakene både for barnevernet og for foreldrene.

Mange akuttsaker i førjulstida

Marion Stende

– Det hender vi sender for langt unna foreldrene og kommunene, innrømmer Marion Stende i Bufetat.

Foto: Dag kessel / NRK

I ukene før jul har barnevernet i Lillehammer hatt mange akutte saker. Slik er det flere steder, noe som har skapt problemer for statlige Bufetat, som har ansvaret for å bistå kommunene ved plassering av barn utenfor hjemmet.

– Det har toppet seg veldig de siste ukene. Det har vært fullt i alle beredskapshjem og det har vært en utfordring å finne plasser for barn og ungdom i nærheten av kommunen, sier Marion Stende, fagleder i Bufetat med ansvar for Oppland.

– I ett tilfelle ble to små barn sendt mer enn fire timer unna. Hvor ofte skjer slikt?

– Vi finner alltid et hjem, men det hender vi sender for langt unna foreldrene og kommunen. Jeg er helt enig med barnevernlederen i Lillehammer at det er ille.

Hun sier det også er slik i andre fylker på Østlandet. Flere barnevernbarn blir sendt til Oppland enn fra Oppland, hevder hun.

– Følger det vi er pålagt

Tidligere i år fikk Bufetat kritikk fra Fylkesmannen i Oppland etter at noen barn har ventet i et helt år på et fosterhjem. Men Stende mener de følger det de er pålagt når det gjelder beredskapshjem – altså midlertidige akuttomplasseringer.

– Det har aldri skjedd at vi ikke har klart å finne plassering for barn og ungdom samme dag.

  • NRK har gjennom en rekke reportasjer den siste tida satt søkelys på barnevernet i Norge. Se alle artiklene her: Her svikter Norge