NRK Meny
Normal

Barnevernet: - Guttenes forklaring om overgrep er troverdig

Gutten, som skal ha blitt utsatt for overgrep fra faren, sov dårlig og var redd for å møte faren etter avhøret der 12-åringen fortalte om seksuelle overgrep.

Tinghuset i Elverum

TINGRETTEN: Rettssaken mot mannen i 40-årene går i Sør-Østerdal tingrett i Elverum. Det er satt av fem dager til saken.

Foto: Linda Vespestad / NRK

En mann fra Hedmark er tiltalt for seksuelle overgrep mot sin sønn og hans kamerat.

Overgrepene mot sønnen skal ha startet da han var åtte år. Mannen nekter straffskyld.

Onsdag vitnet en ansatt i barnevernet som har fulgt guttene tett siden sommeren 2013. Hun mener guttenes forklaringer om overgrep er troverdige.

– Min jobb er å undersøke nettopp det, sammenligne det som blir sagt over tid. I denne saken er det ikke avvik i guttenes forklaring over tid. Det er ikke noe her som tilsier at det de sier ikke er sant, sa hun i retten.

Dommeravhør

Kameraten fortalte allerede sommeren 2013 om overgrep. Politiet ble kontaktet i oktober. 11-åringen ble avhørt i november og fortalte om overgrep han skal ha blitt utsatt for.

Iris Storås, Helge Hartz, Øyvind Borg

AKTOR: Statsadvokat Iris Storås er aktor i saken. Bistandsadvokatene til guttene er advokatene Helge Hartz og Øyvind Borg.

Foto: Linda Vespestad / NRK

Han fortalte også at sønnen til tiltalte ble utsatt for overgrep.

Sønnen nektet for dette under første dommeravhør. Under rettssaken fortalte barnevernet at sønnen i ettertid sa han var redd og ikke visste hva som skulle skje etter avhøret og dermed ikke turde å fortelle noe i tilfelle han skulle tilbake til faren.

I desember valgte han å fortelle sin mor om overgrep han skal ha vært utsatt for.

– Sov med klær på

Han ble da tatt inn til nytt dommeravhør der han fortalte detaljert om grove seksuelle overgrep som skal ha pågått i flere år.

Etter det avhøret hadde gutten det vanskelig, ifølge flere vitner i retten.

– Han var redd for å møte faren. Han sov dårlig på natta, ville helst sove på dagen og med klærne på. Han ville gjerne sove på sofaen med noen i rommet. Det var trygt. Han hadde fæle mareritt om faren og gikk noen ganger med et balltre for å beskytte familien, sa den barnevernsansatte.

Jostein Løken

FORSVARER: Mannens forsvarer er advokat Jostein Løken.

Foto: Linda Vespestad / NRK

Ifølge henne har han det fortsatt vanskelig, og sliter blant annet med søvn og har angst for å være ute blant folk.

– Han er uskyldig

Onsdag vitnet også tiltaltes tidligere kone. Hun forklarte at hun var sikker på at eksmannen var uskyldig.

– Hvis det er noe rettferdighet så blir han frifunnet. Saken er løgn fra ende til annen. Han er snill og kunne aldri gjort noe sånt, sa ekskona som var sammen med ham i flere år.

Deres felles datter er også sikker på at faren er uskyldig. I et dommeravhør som ble spilt av i retten var jenta sint og mente at det var urettferdig at barnevernet og politiet ikke hørte på hennes forklaring, men på guttene som hun mener lyver.

SISTE NYTT FRA HEDMARK OG OPPLAND