Tidligere barnehageansatt sa seg skyldig

Den tidligere barnehageansatte som er tiltalt for besittelse av overgrepsbilder og film av barn, sier han fant materialet på en DVD og mente å levere det til politiet.

Hamar tinghus

TO DAGER I RETTEN: Det er satt av to dager til rettssaken mot en tidligere barnehageansatt i Hedmarken tingrett.

Foto: Linda Vespestad

Ifølge tiltalen var mannen i besittelse av 2.508 bilder og 125 filmer som skildrer overgrep mot barn, eller viser dem i seksuelle situasjoner og positurer.

I retten i dag ble antallet nedjustert til 2.058 bilder og 69 filmer.

Mannen i slutten av 40-åra erkjente straffskyld etter tiltalen. Men han sier han ikke lastet ned noen bilder eller filmer for sin egen del.

Da han forklarte seg i Hedmarken tingrett i dag, sa han at det meste kom fra en DVD han fant utenfor Vikingskipet under The Gathering i 2009.

Lite troverdig

Liv Hilde Nytrøen

Aktor i saken er Liv Hilde Nytrøen.

Foto: Mette Finborud Børresen / NRK

Aktor, politiadvokat Liv Hilde Nytrøen, spurte tiltalte om hvorfor han ikke gikk til politiet med DVDen han fant med en gang.

Da svarte tiltalte at han ville samle og dokumentere det, for så å levere det til politiet. Han la til at han skjønner at det var dumt og at det kan høres lite troverdig ut.

Han innrømmer også at mange av bildene var forferdelige og sier det var ubehagelig å gå gjennom dem.

Mannen forklarer at han lastet inn innholdet fra DVDen og andre ting. Hans sier det var for å samle det og dokumentere det, og ikke for å bruke det selv.

Var dataansvarlig i barnehagen

Påtalemyndigheten mener at mannen også har tatt noen ulovlige bilder av barn selv, men dette innrømmer han ikke.

Han forklarte i retten at han var dataansvarlig i barnehagen og derfor hadde vanlige bilder av barna der på sin PC.

Mannen ble anmeldt i juni i 2012 og pågrepet på jobben i barnehagen kort tid etterpå.

Det kom frem i retten i dag at det var nære familiemedlemmer som fant en minnepenn med bilder og dermed varslet politiet. Familiemedlemmet vitnet også i retten i dag, og bekreftet dette.

Hjemme hos mannen på Hedmarken fant politiet bildene og filmene på flere digitale lagringsplasser, blant annet minnepenner.

Grove filmer med små barn

Stig Larsen og aktor

Politioverbetjent Stig Larsen har gått gjennom alle beslagene og vitnet i retten i dg. Her sammen med aktor Liv Hilde Nytrøen.

Foto: Mette Finborud Børresen / NRK

Politioverbetjent Stig Larsen har gått gjennom beslagene og konkluderer med at det er snakk om grove overgrep mot barn helt ned i spedbarnsalder. Han anslår at mange av barna på bildene er i 4-5 årsalderen og noen eldre.

Spørsmålet er om tiltalte har lastet det ned bevisst, eller om alt kom fra DVDen han forklarer at han fant.

Stig Larsen sier at det uansett er mye i beslagene som aktivt er lastet ned og søkt etter. At det startet med filer fra en DVD, er mulig, forklarte han.

Larsen fant ulovlig materiale på i alt sju beslag. Det er totalt 19 timer med film der barn blir utsatt for seksuelle overgrep, blant annet voldtekt.

Har tatt lang tid

Tore Famestad

GÅTT FOR LANG TID: Tore Famestad mener det har gått altfor lang tid siden saken ble oppdaget og til den kommer for retten.

Foto: ANN-Kristin Mo / NRK

Mannens forsvarer, advokat Tore M. Famestad, påpekte at mannen har det vanskelig i dag. Han blir uglesett i lokalsamfunnet og tør nesten ikke gå ut.

Det har tatt over to år siden han ble anmeldt og pågrepet, til saken nå kommer opp for retten, og det er både aktor og forsvarer klar på at må tas hensyn til.

– Det har tatt veldig lang tid, og unødvendig lang tid, etter vår mening. Det betyr at store deler av straffen bør gjøres betinget, sier Tore Famestad.

Også aktor, Liv Hilde Nytrøen, sier det vil få betydning for hennes straffepåstand, at det har gått så lang tid.