Hopp til innhold

– Barnefattigdom dreier seg ikke bare om økonomi

Kongsvinger kommune har utarbeidet en plan for å motvirke barnefattigdom. Gratis leksehjelp og en bibliotekar som reiser rundt på skolene i distriktet med bøker har blitt populære tilbud

Stine Raaden og Nina Noreen

Bibliotekarene Stone Raaden og Nina Noreen mener barnefattigdom også omfatter å ikke ha tilgang på kulturelle- eller sosiale tilbud i hverdagen.

Foto: Vera Wold / NRK

Stine Raaden og kollega Nina Noreen jobber på biblioteket i Kongsvinger, og står og pakker bøker i kasser.

– Disse skal ut til de ulike skolene. Vi sender ut en 60–70 bøker om gangen, og så byttes de inn i nye etter en stund, forklarer Raaden.

Tilbudet er en del av Kongsvinger kommunes plan om å motvirke barnefattigdommen.

Les: Hvert 5. barn lever under fattigdomsgrensa

– Mer enn økonomi

Kongsvinger er en av ti kommuner i Hedmark og Oppland som har fått tildelt statlige midler til å forebygge og bekjempe barnefattigdom.

Cecilie Øyen

Cecilie Øyen bor i Vennerberg i Kongsvinger, og sier det er en sosial og trivelig bydel

Foto: Vera wold / NRK

Og midlene trengs, for ifølge en levekårsundersøkelse lever hvert femte barn under fattigdomsgrensa i noen av bydelene i Kongsvinger.

Takket være midlene kan biblioteket i Kongsvinger tilby både gratis leksehjelp, og sende en bibliotekar med bøker ut til skolene i kommunen, et tilbud som har blitt populært.

For barnefattigdom handler om mer enn økonomisk fattigdom, forklarer bibliotekarene.

– Man kan også være fattig på kultur og kulturelle opplevelser, på et sosialt liv og på det ha ikke ha tilgang til det som mange kanskje synes det er normalt å ha tilgang til, som for eksempel fritidsaktiviteter, sier Raade.

Biblioteket kan spille en rolle

Hun tror ikke det er så mange som tenker over at man kan betegnes som fattig uten å ha tilgang på kulturelle og sosiale tilbud.

– Derfor er det viktig å opprette tilbud som fyller disse behovene for dem som ikke har denne tilgangen i det daglige, forklarer Raade.

Og hun tror derfor at biblioteket kan spille en viktig rolle i å forebygge barnefattigdom.

– Biblioteket er en lavterskelarena hvor det ikke stilles krav, og hvor det er åpent for absolutt alle, påpeker Raade.

Trivelig bydel

Vennersberg er en av bydelene i Kongsvinger hvor mange barn lever under den såkalte fattigdomsgrensa. Men det har ikke satt et stort preg på hvordan det er å bo i bydelen, ifølge forbipasserende

– Det er sosial å bo her, det er veldig greit å gå på besøk til hverandre og sånn, forklarer Cecilie Øyen.

Og Dag Erik Johansen er enig i at det er et godt sosialt miljø i Vennersberg.

Dan Erik Johansen

Dag Erik Johansen var ikke klar over at bydelen hans kom dårlig ut på statistikken over barnefattigdom

Foto: Vera Wold / NRK

– Det er lett å finne venner her og det er et veldig godt miljø på skolen.

Hverken Øyen eller Johansen var klar over resultatet av levekårsundersøkelsen, som viser at hvert femte barn som bor i bydelen lever under fattigdomsgrensa.

Angår alle

Leder av barn- og ung-enheten i Kongsvinger, Ane Regi Ring sier det er lett å tenke at det må være fælt å bo på et sted hvor statistikken over innbyggernes levekår er under gjennomsnittet, men at det ikke trenger å ha rot i virkeligheten.

– Spør du de som bor der så er det jo store opplevelsesmessige fordeler ved å bo der også, så der er viktig at vi ikke setter i bås, mener Regi Ring.

Hun sier det er viktig at kommunen har en dialog med dem som bor i bydelene med større andel barnefattigdom for å finne ut av hvilke utfordringer som finnes, og hvordan de kan løses.

Men Regi Ring understreker at fattigdom er ikke bare er et offentlig ansvar. Hun peker på et afrikansk sitat som står svart på hvitt i kommunens fattigdomsplan; «It takes a whole village to raise a child».

– Dette er noe som angår oss alle, og vi bør alle bli utfordret på å gi vårt bidrag. Det er kanskje en stor utfordring i det samfunnet vi er i ferd med å utvikle nå, så det tror jeg vi må være ydmyke for.

Flere saker fra Innlandet