NRK Meny
Normal

Barna lærer mobbing av mor og far

– Barna lærer mobbing av foreldrene sine. Det sier høgskolelektor Ingrid Grimsmo Jørgensen ved Høgskolen i Lillehammer. Nå ber hun foreldrene skjerpe seg.

Ingrid Grimsmo Jørgensen

– Barna lærer å mobbe av foreldrene sine, sier høgskolelektor Ingrid Grimsmo Jørgensen.

Foto: Privat

Mobbing blant barn ser ikke ut til minske til tross for all satsing mot mobbing i skole og barnehage.

- Det er derfor på tide å sette søkelys på andre arenaer hvor barn oppholder seg, sier høgskolelektor i pedagogikk, Ingrid Grimsmo Jørgensen.

Grimsmo Jørgensen er en hyppig brukt foredragsholder på foreldremøter og foreldreutvalg (FAU) i Norge hvor hun snakker om hvordan foreldre kan forebygge mobbing blant barn og unge. Hun kaller det foreldrekompetanse.

«– Se på den ... kjerringa der»

Høyskolelektor Ingrid Grimsmo Jørgensen er opptatt av hva som preger samhandlingen hjemme.

– Hvis det er sånn at mor og far stadig krangler om småting og havner i trøbbel med naboen og har en væremåte som forteller ungene at det er greit å snakke nedsettende om andre; «Se på den ... kjerringa der», så lærer barna at det er sånn vi skal samhandle med andre mennesker og imiterer de voksne. Her vil nok mange foreldre kjenne seg igjen.

– Men det er jo fort gjort å slenge fra seg noe? Man er bare et menneske?

– Ja, det er klart, vi er bare mennesker, men man må tenke over måten man samspiller med barnet sitt på. Det har veldig stor betydning for hvordan barnet oppfører seg sammen med andre barn, og hvordan det fungerer i åra framover. Det er viktig å sette dette på dagsorden.

Facebook-reklamere

Mange mobber på Facebook.

Foto: Montasje / NTB Scanpix/Facebook

– Arver barna våre holdninger overfor andre?

– Det er det ingen automatikk i, men vi vet at barn imiterer og lærer ved å se hvordan foreldre samspiller med andre. Så mistenksomhet overfor andre mennesker, eller at mor og far mangler evnen til å leve seg inn i hvordan andre føler det, er noe barn tar med seg. Det er det bred dokumentasjon for.

– Skjerp dere

Etter et intervju i Søndags-VG fikk Ingrid Grimsmo Jørgensen mandag støtte av utdanningsminister Kristin Halvorsen i samme avis:

Skjerp dere, voksne! Foreldre som lirer av seg sjikane og grove personangrep på nettet og hjemme, bør ikke la seg overraske av at barna driver med nettmobbing.

– Jeg er enig med Kristin Halvorsen i det hun sier. Alle tilbakemeldingene jeg har fått på Twitter og Facebook, og det er enormt mange, på jobben og blant vennene mine, går på at mange kjenner seg igjen. Vi tenker oss ikke om. Vi glemmer at barna er der. Vi glemmer at barna ser oss, og vi glemmer at vi er rollemodeller, slutter høgsksolelektor Ingrid Grimsmo Jørgensen ved Høgskolen i Lillehammer.

Kristin Halvorsen

Utdanningsminister Kristin Halvorsen: – Skjerp dere, foreldre!

Foto: NRK

SISTE NYTT FRA HEDMARK OG OPPLAND