NRK Meny
Normal

Kanskje kan Bertine vokse den farlige allergien av seg

I dag tar allergiske Bertine (13) ingen sjanser. Hun har adrenalin-sprøyta med seg over alt. Men kanskje kan hun vokse seg frisk?

Allergiske Bertine

Bertine har adrenalinsprøyta med seg hvor hun enn går.

Foto: Ann-Kristin Mo / NRK

Nesten 30 prosent av barn har en form for allergi, og tallet stiger. Men forskning viser at mange vokser av seg plagene, og spesielt de som jevnlig blir utsatt for det de er allergiske mot.

– Jeg skal bruke den hvis jeg får en sterk allergisk reaksjon, sier 13 år gamle Bertine Rambøl fra Kongsvinger. I hånda holder hun noe som ser ut som en stor penn, men som er en adrenalinsprøyte

Det er den som åpner luftvegene hennes slik at hun får puste dersom det verste skulle skje.

Allergisk mot nøtter

Bertine er blant annet allergisk mot nøtter og peanøtter som ofte kan være en alvorlig form for allergi. I verste fall kan det være dødelig. Derfor har Bertine altså sprøyten.

– Jeg har den med over alt. I sekken. I veska.

Bertine er 13 år og går på Tråstad ungdomsskole i Kongsvinger. Læreren hennes, Bent Halvorsen, vet at han må trå til hvis Bertine får i seg noe hun ikke tåler, og får problemer med å puste. Han vet hva han skal gjøre, men tenker ikke så mye på det.

– Det er ikke så vanskelig som en skulle tro, sier han. Og så langt har han sluppet å bruke den.

Allergiske Bertine

Bertines lærer Bernt Halvorsen har så langt sluppet å hjelpe henne med sprøyta.

Foto: Ann-Kristin Mo / NRK

30 prosent har allergi

Men kanskje kan Bertine bli kvitt allergien. I det minste kan den bli svakere, og mindre farlig. For de aller fleste vokser av seg allergien.

Bertine ble allergisk da hun var sju år. Men egentlig vet hun ennå ikke hvor allergisk hun er. Men det skal hun snart få vite.

Håpet er at Bertine også kan komme med på et opplegg på Rikshospitalet der hun periodevis blir eksponert for ting hun er allergisk mot i håp om at allergien skal bli borte.

For forskning viser at de barna som blir eksponert for det de er allergiske mot, oftere vokser allergien av seg enn barn som overhodet ikke utsettes for det:

– Når det gjelder moderate allergier har vi kommet dit at folk kan eksponeres for det de reagerer på dersom de ikke dreier seg om alvorlige allergier, sier barnelege Knut Sivertsen ved sjukehuset i Kongsvinger.

Voksne folk får avtagende plager. Jo mer du eksponeres for naturlige stoff som gress eller bjørk så avtar plagene, sier legen.

En gang slipper Bertine kanskje adrenalinsprøyten. I det minste kan hun nøye seg med å ha den hjemme.

SISTE NYTT FRA HEDMARK OG OPPLAND

 • Mor og far feirer OL-gull

  Det ble gull i laghopp i PyeongChang i dag. Lillehammer gutten Robert Johansson var ankermann på det norske gullaget. Hjemme hos mor Helga og far Gorm Johansson på Vingnes i Lillehammer var det vill jubel.

  Gorm og Helga Johansson
  Foto: ALEXANDER NORDBY / NRK
 • Skyldig i forsettlig drap


  I ankesaken mot mannen som ble dømt for drapet på Egil Tostrup Bråten fra Våler (bildet), har juryen i Borgarting lagmannsrett kjent han skyldig i forsettlig drap og forsøk på grovt ran. Straffeutmålingen blir klar senere.

  Tostrup Bråten, åsted
  Foto: POLITIET/RUNA VICTORIA ENGEN / NRK
 • Lastebilvelt - Dovrebanen er stengt

  Ingen ble skadd da en lastebil veltet i Jernbanegata i Stange litt før klokka 10.00 i formiddag.Bane Nor melder at Dovrebanen er sperret mellom Stange og Tangen etter lastebilvelten. For biltrafikken er det lokal omkøring.