NRK Meny
Normal

Banestørrelse skaper strid

Hvor stor fotballbane skal barn egentlig spille på? Nå har flere fotballkrester i landet bestemt at 13-åringer ikke lenger skal spille på de store banene. Men 13-åringene vil gjerne spille på like stor bane som sine fotballhelter.

Fotball

Guttene på Gjøvik-Lyn vil gjerne spille på 11erbane slik som sine store fotballhelter.

Foto: Arvid Torsgard / NRK

En hel fotballbane utgjør det som kalles en 11er-bane, og det er altså 11 spillere på laget. En sjuerbane er bare halvparten så stor, og laget har 7 spillere.

Må spille på små baner

I Hedmark og Oppland er det bestemt at 13-åringer ikke lenger skal få spille på store baner.

– 7er-baner er riktig for denne aldersgruppa. 11er-bane er for stor for de aller fleste i denne gruppa, sier trener for Vind, Ian Ditlefsen.

Men 13-åringene vil helst spille på stor bane slik som sine helter.

– De store fotball-lagene spiller 11er-fotball, og det er artig å gjøre som de. Det er også mer utfordrende, mener to av guttene NRK møter på treningsbanen til Gjøvik-Lyn.

– Da de fikk beskjed om hva som skulle skje ble mange av guttene veldig skuffet, nesten så de fikk tårer i øyekroken, sier trener for Gjøvik-Lyn, Ole Petter Sveen.

(Artikkelen fortsetter under videoen.)

Video Banestørrelse skaper strid

Reporter Alexander Nordby/fotograf Arvid Torsgard

Skaper mer engasjement

Indre Østland Fotballkrets organiserer barnefotballen i Hedmark og Oppland. De støtter seg på undersøkelser fra både Manchester United og toppklubber i Spania når de hevder at små baner er best for å utvikle fotballspillere.

– Engasjementet og ferdighetene blir bedre ved å spille på sjuerfotball for nettopp denne klassa her. Det er jo ingen 13-14-åringer som hopper i Planiza eller går femmila. Konkurransenivået er tilpasset ferdighet og nivå, sier daglig leder for kretsen, Bjørn Nybu.

Mange klubber, slik som Gjøvik-Lyn, melder nå på de beste lagene sine i høyere aldersklasser. På den måten omgår de kretsens vedtak, og guttene får spille på de store banene.

– Det er mange som kan spille sjuerfotball i år og trenger det, men vi har også mange som har kommet et steg videre. Jeg mener vi burde hatt mulighet til å velge, sier trener for Gjøvik-Lyn, Morten Dalby.

HVA MENER DU?

SISTE NYTT FRA HEDMARK OG OPPLAND