Bande herjer - 200 GPS-er stjålet

Natt til onsdag var det bileiere i Brumunddal som ble rammet. Bare siden i sommer har det vært 200 GPS-innbrudd i biler i Hedmark, Oppland og Romerike.

GPS-er stjeles fra biler

GPS-BANDE: 200 navigasjonssystemer er stjålet fra biler i Hedmark, Oppland og Romerike siden sommeren.

Foto: Bjørn Opsahl / NRK

I dag tidlig var det fire bileiere i Brumunddal som fant bilene sine ribbet for navigasjonssystemer.

– Det er helt for jævlig at det skal skje noe sånn, sier Reidar Hjell, en av bileierne som ble utsatt for bilinnbrudd i natt.

Sett det før

Reidar Hjell ble frastjålet GPS-en

IKKE FORNØYD: Reidar Hjell med restene av ramma rundt GPS-en som var borte fra bilen hans i dag tidlig.

Foto: Sondre Bøkestad Teigen

Innbruddet i bilen til Reidar ble utført på samme måte som for de andre som har hatt uvedkommende inne i bilene den siste tiden.

Det er bare GPS og radioen som er borte og bare ramma rundt er igjen. Tyvene er spesialister i å fjerne og demontere slikt utstyr fra biler, og det de stjeler er lett omsettelig.

Det er Volkswagen og i noen tilfeller Skodaer tyvene oftest bryter seg inn i. Framgangsmåten er det samme.

– De har slått ut vinduet i bilen og tatt ut anlegget forsiktig. Det er ikke ei skramme å se. De har nok tatt det ut for å selge det videre, tror Reidar Hjell.

På tur sørover

Lensmann i Ringsaker, Terje Krogstad

VINNINGSKRIMINELLE: Lensmann i Ringsaker, Terje Krogstad, tror det er mobile vinningskriminelle som er på ferde og tror det som stjeles tar veien til Øst-Europa.

Foto: Sondre Bøkestad Teigen

Og det kan nok den uheldige bileieren har rett i.

Politiet tror nemlig Brumunddal-raidet henger sammen med flere bilinnbrudd i Ålesund natt til mandag, og i Ørsta i går natt. Tyvene er på vei sørover.

– Vi mener det er mobile vinningskriminelle som er på ferde og jeg tror det som stjeles tar veien til Øst-Europa, sier lensmann i Ringsaker, Terje Krogstad.

Bilinnbrudd og tyveri av GPS-er er svært utbredd. Her er det penger å tjene for proffe innbruddstyver.

– Det de stjeler kan være verdt fra 10 - 20.000 og opp til kanskje 40 - 50.000 kroner i verdi, forteller lensmannen i Ringsaker.

Nå vurderer politiet enda tettere samarbeid over politidistriktsgrensene siden tyveriene er utført på så forskjellige steder som Romerike, Elverum, Hamar, Kongsvinger, Gjøvik, Lillehammer og Ringsaker så langt.

Knust rute for å få tak i GPS i bil

KNUST RUTE: Det eneste som ble ødelagt på bilen til Reidar Hjell som ble frastjålet GPS-en i natt, var ruta inn til baksetet.

Foto: Sondre Bøkestad Teigen