NRK Meny
Normal

Rundstykkebaking med bakelandslaget

Sjetteklassingene på Rena skole fikk en litt annerledes skoledag. De fikk lære å lage rundstykker av det norske bakelandslaget.

Elever på Rena skole baker

BAKEPREMIE: Sjetteklassingene fra Rena skole fikk bake rundstykker med det norske bakelandslaget. F.v. Gina Halvorsen, Frida Jakobsen, bakelandslagets Knut Hammeren, Amund Furuseth og Espen Mikkelsen.

Foto: Ola Bjørlo Strande / NRK

Rundstykkebaking med det norske bakelandslaget var en premie til elevene i sjette klasse på Rena skole. De deltok i en brødskiveselfie-konkurranse i regi av opplysningskontoret for brød og korn. Klassen stakk av med seieren og fikk dermed bakelandslaget på besøk.

– Elevene lagde brødskiver som de dekorerte. Oppgaven var at de skulle lage portrett av ansiktene sine. Vi tok bilder og sendte dem inn, og så ble vi trukket ut som vinner, forteller lærer, Hildegunn Skogshol.

Rundstykkebaking som premie

Og brødskivekreativiteten ble premiert med mer gjærbakst. Onsdag kom nemlig det norske bakelandslaget på besøk for å lære sjetteklassingene å bake rundstykker.

– Dette er jo håpløst. Deigen bare setter seg fast i bordet.

Amund Furuseth slet litt med deigen i begynnelsen. Men bakelandslagets Knut Hammeren visste råd. Han kom hjelpende til med litt mel.

– Hvis du først har blitt litt klissete på hendene, så tar du bare litt mel på og gnir dem sammen, så fester det seg ikke.

Vil bli baker eller kokk

– Nå skal vi trylle litt. Vi ruller ut en pølse, vrir igjennom, gjør sånn, og så har du en flette.

Det så nok lett ut da de profesjonelle bakerne lagde en flette av deigen, men å gjøre det samme selv var ikke like enkelt. Selv om Torbjørn Gorsetbakk var en av dem som slet litt med rundstykkefletta, vil han gjerne jobbe innenfor matlaging når han blir voksen.

– Jeg vet ikke helt om jeg skal bli baker eller kokk, men jeg er veldig glad i å lage pizza. Jeg har aldri lagd rundstykker. før Jeg synes det er morsomt, og jeg føler at jeg får det til. Også blir det så godt.

Knut Hammeren håper at bakelandslagets entusiasme for sitt yrke kan smitte over på elevene.

– Det er kjempegøy. Når man først skjønner hva man kan skape ut av mel, vann og salt, så åpner det seg en helt annen verden, avslutter han entusiastisk.

Hør radioreportasjen fra bakelandslagets besøk:

SISTE NYTT FRA HEDMARK OG OPPLAND

  • Ber om strenge straffer

    Aktor Helge Eidsvaag mener cannabisplantasjene i Odalen var så proffe at han ber om lange straffer for de tiltalte. Ifølge Glåmdalen la Eidsvag ned påstand om straff på mellom snaut fire og drøyt fire år i fengsel for de fire, som har erkjent å ha tatt del i dyrkingen.

  • Rumenere siktet for 50 lovbrudd

    To menn som trolig sto bak tre innbrudd i Kongsvinger i fjor er tatt, skriver Glåmdalen. Framgangsmåten var lik flere innbrudd i drammensområdet og politiet der har varetektsfengsla og sikta to rumenere for 50 lovbrudd fra mai 2016 til novemner 2017.

  • Vil ha samarbeid om kryss

    Nye veier vil samarbeide med Bane Nor om byggingen av ny kryssning mellom E6 og Dovrebanen sør for Brumunddal, ifølge Hamar Arbeiderblad. Krysset kan bli opptil 330. millioner dyrere uten samarbeid. Bane Nor har frist til 1. mars på å gi et svar.