Normal

Ba om unnskyldning for brutt taushetsplikt

Avdelingsleder ved fornærmedes videregående skole innrømmer å ha brutt taushetsplikten sin da han ga opplysninger om jenta til sin nære venn, overgrepssiktede Rune Øygard.

Jehans Storvik vitnet i rettssaken mot Rune Øygard

Vitnet Jehans Storvik var læreren til den fornærmede jenta på videregående året som gikk. Han er også nær venn av og partifelle med tiltalte Rune Øygard (53).

Foto: Gunn Evy Auestad / NRK

Det erkjenner en følelsesladd avdelingsleder fra vitneboksen i rettssaken mot Øygard torsdag.

Jehans Storvik var læreren til 16-åringen i samfunnsfag året som gikk. Vitnet er også en nær venn av, og partifelle med tiltalte Rune Øygard, som er ordfører for Arbeiderpartiet i Vågå kommune i Oppland.

VG Nett skriver i dag at Storvik kan ha gitt Øygard taushetsbelagte opplysninger om jenta.

Samme dag som Øygard ble pågrepet av politiet, sendte Storvik følgende SMS til ordføreren: «N.N. er ikkje på skulen», ifølge nettavisa.

I retten i dag innrømmet Storvik å ha gitt taushetsbelagt informasjon til Øygard, til tross for at Øygard ikke hadde noe formelt forsørgeransvar for jenta.

– Jeg brøt trolig taushetsplikten min i den sammenhengen. Det ber jeg om unnskyldning for, sa vitnet og rettet seg mot fornærmede i salen.

Det var tydelig en tung erkjennelse for vitnet, som måtte ta et kort opphold i forklaringen for å tørke tårene og samle seg igjen.

– Han var redd for å bli anmeldt for overgrep

Fornærmede i Øygard-saken var ofte et samtaleemne mellom den overgrepstiltate Rune Øygard og avdelingslederen ved den videregående skolen hun gikk på.

Øygard spurte ham blant annet om jenta ville få innpass på videregående med det karaktergrunnlaget hun hadde, og hvilken skole hun burde søke på, ifølge Storvik.

– Det hendte Rune Øygard tok en telefon til meg om hvordan det gikk på skolen. Det er veldig positivt når foresatte eller personer som står eleven nær viser interesse for skolegangen, sier vitnet under aktors utspørring.

Seks dager før jenta anmeldte Rune Øygard for et femtitalls seksuelle overgrep, sa den tiltalte til sin venn og partifelle Storvik at han trodde at jenta kom til å anmelde ham for seksuelle overgrep.

– Rune Øygard sa i en telefonsamtale til meg på tirsdag at han var redd for at jenta kom til å anmelde ham for seksuelle overgrep. Jeg satt i en form for sjokktilstand etter samtalen. Jeg husker ikke hvorfor jeg var i den tilstanden, sier Storvik i retten.

Storvik fikk i etterkant av vitnemålet sitt følgende spørsmål fra NRK: Hvorfor gjorde du ikke noe da Øygard sa han fryktet en av dine elever ville anmelde han for overgrep? Har du ikke et ansvar,som skolens mann?

– Nei, det tenkte jeg ikke på, jeg var altfor sjokkert.

– Kalte kjæresten psykopat

Vitnet bekreftet også påstander framsatt av fornærmedes mor under hennes vitnemål tirsdag denne uken, om at Øygard skal ha kalt 16-åringens kjæreste «psykopat».

Han er usikker på om at det var begrepet «psykopat» eller «schizofren» som ble brukt, men er sikker på at ordføreren skal ha brukt et av disse begrepene om den nå 18 år gamle kjæresten i en telefonsamtale med han dagen før han ble pågrepet.

Rune Øygard (Ap)

Rune Øygard er tiltalt for over 50 seksuelle overgrep mot en mindreårig jente i perioden 2009-2011.

Foto: Meek, Tore / NTB scanpix

– Trodde de hadde omsorgsansvar for jenta

– Jeg tror det var Rune som fikk meg inn i politikken. Vi har vært med hverandre siden 1999 i politisk sammenheng og omgås i politiske sammenkomster - ikke privat.

En stund trodde han at fornærmede bodde hjemme hos ekteparet Øygard i ny og ne. Senere fikk han inntrykk av at jenta bodde der ganske ofte.

– Jeg tenkte at de hadde bortimot et omsorgsansvar for jenta, et slags avlastningshjem konkluderte jeg med, sier avdelingslederen.

– Reidun og Rune hadde stor omsorg for jenta, legger Storvik til.

Vitnet såg på det som flott at jenta fikk tilbringe så mye tid med ressurssterke og omsorgsfulle personer som ekteparet Øygard.

Enkelte ganger stusset han likevel over dette.

– Jeg tenkte av og til på at jeg aldri hadde sett noe formelt rundt forholdet mellom Rune og fornærmede, altså om de var et omsorgshjem for henne eller lignende, forklarer avdelingslederen i Sør-Gudbrandsdal tingrett.

– Sa han kunne såre meg og fornærmede

En venninne av den fornærmede jenta har tidligere sagt til NRK at hun møter mye motgang og får lite støtte på skolen, ikke minst fordi avdelingsleder Storvik er en venn av Øygard.

– Avdelingslederen sa jeg kunne stole på han innenfor skole, men at utenfor skolen var han venn av tiltalte. Da kunne han si ting som kunne virke sårende overfor meg og fornærmede, sa venninnen til NRK forrige uke.

Avdelingslederen ville da ikke kommentere saken om skolens manglende oppfølging, ettersom han skulle vitne i rettssaken.