NRK Meny
Normal

Ba om frifinnelse for alle i ulvesaken

Samtlige forsvarere ba om frifinnelse av sine klienter i ulvesaken i Sør-Østerdal tingrett. – Saken egner seg ikke til å skape rettshistorie, sier forsvarer Steffen Brandstad.

Ulverettsak

Samtlige forsvarere gikk for frifinnelse. Steffen Brandstad i midten.

Foto: Lars Erik Skrefsrud / NRK

Aktor Tarjei Istad mener de seks tiltalte bør fengsles i fra to år til seks måneder for ulovlig ulvejakt. Helge Hartz som forsvarer 48-åringen har tidligere i dag bedt om at hans klient frifinnes for å ha deltatt på ulovlig ulvejakt, ha vært del i en organisert kriminell gruppe og at han skjøt en ulv med vilje.

Les: Aktor: Bør dømmes til to års fengsel for ulovlig ulvejakt

– Massiv skjerping

Forsvarerne gikk i sine prosedyrer inn med tungt skyts mot aktoratets argumenter.

– Saken egner seg ikke til å skape rettshistorie. Det legges opp til en massiv skjerping av straffene, noe det ikke er grunnlag for, sa forsvarer Steffen Brandstad.

Advokat Jørn M. Jakobsen tok i sin prosedyre til orde for at ulven ikke er kritisk truet i Norge. Han mener at det må tas hensyn til den svenske stammen.

– I den svenske lisensjakta i år tok de ut 44 ulver på 12 dager. Totalt kan det være over 500 ulver i stammen. Stammen er ikke truet, den utvikler seg eksplosivt, sa M.Jakobsen.

Han viste også til at det er myndighetene som holder ulvestammen nede, ved at det kun skal være tre ynglinger årlig i Norge og det årlig tas ut ulv lovlig.

– Jeg opplever at staten taler med to tunger. Miljøverndepartementet godtar uttak av ulv. Fra 2012 til mars 2014 ble det gitt tillatelse til å ta ut 31 ulver uten at det truer stammen, mens Økokrim vil fengsle de tiltalte i lang tid for fordi uttak av tre ulver kan true stammen, sa Mejdell Jakobsen.

– Lov å være glad

Advokat Tore Famestad som forsvarer 43-åringen som skjøt mot det påtalemyndigheten mener er ulv, sa i sin prosedyre at det er lov å være mot norsk ulvepolitikk, og at det også er lov å vise glede når ulv er skutt. Også ulv som er skutt ulovlig. Ifølge Famestad måtte en ha bidratt til ulovlig jakt for å kunne bli straffet.

Helge Hartz, som forsvarer 48-åringen som er pekt ut som hovedmann, mener Økokrim har lagt altfor mye i de avlyttede telefonsamtalene, og at hans klient var kjent for å skryte og juge når det var snakk om jakt generelt og ulvejakt spesielt.

Les: Forsvarer i ulvesaken: – Ulvejakt var bare jug

Samtlige forsvarere ba om frifinnelse av sine klienter.

.

SISTE NYTT FRA HEDMARK OG OPPLAND