Hopp til innhold

Avslutter 50 år med værmåling

Per Fløttens familie har holdt oppsikt med været siden 1895. Han er tredje generasjons værobservatør, men nå er familietradisjonen som ble startet av bestefaren i ferd med å ta slutt.

Værobservatør Per Fløtten

Værobservatør Per Fløtten fra gårdstunet i Nord-Odal. Nå gjør 85-åringen seg klar for pensonisttilværelsen.

Foto: Odd Ragnar Lund / NRK

Fløttens bestefar ble ansatt av Meteorologisk institutt i 1895 som værobservatør for Nord-Odal. Han ble etterfulgt av sin sønn i 1927, som holdt på med kartlegging av været frem til 1966. Da tok Per Fløtten over, og ble tredje generasjons værobservatør i slekta.

Nå går det mot slutten på Fløtten-familiens lange vær-tradisjoner. Meteorologisk institutt skal innføre et mer automatisert system, så da blir lokale observatører som Per Fløtten overflødige.

– Jeg har fått beskjed om at jobben synger siste vers. Heretter skal man sitte i Oslo og måle nedbør og temperatur rundt i Norge. De små værstasjonene blir automatisert, og det blir kun stasjonene i de største byene som beholdes.

Klar for å gi seg

85-åringen ser for seg at 48 år med værmåling nå går mot slutten og mener alderen tilsier at det kan være lurt å gi seg nå.

– Det er jo slik livet er, i dag skal alt automatiseres og det er bare slik det er. Ettersom jeg er såpass gammel og nedbøren nå måles på andre måter, kommer jeg nok til å gi meg selv om vær og temperatur er et spennende tema, sier nordodølingen til NRK.

En vanlig arbeidsdag innebærer at han måler nedbøren hver morgen klokka åtte. Om vinteren måles også snødybden, og informasjonen sendes inn via SMS og data til Meteorologisk institutt. Denne rutinen har han hatt i snart fem tiår og han innrømmer at det kan bli vanskelig å bryte det innarbeidede mønsteret.

– Det kan jo godt hende at jeg kommer til å gå ut helt av meg selv klokka åtte, men det gjenstår å se. Men andre enn Meteorologisk er interesserte i informasjon om været i Nord-Odal, og lokalavisa pleier å ringe meg for å høre om vær og nedbør. Så det kan jo hende at jeg ikke pensjonerer meg hundre prosent riktig enda, legger han til.

Uvanlig vinter

Selv om værguruen snart skal gi seg klarer han på ingen måte å gi helt å gi slipp på interessen for været. Han er overrasket over den snøfattige vinteren og mener tilstanden er uvanlig.

– 10. desember målte vi 20 centimeter snø, men siden 18. desember har det vært på null. Dette er svært uvanlig og skjer kanskje hvert 20 eller 25 år, forklarer Per Fløtten.

Høye temperaturer og mye nedbør har satt sitt preg på jule- og nyttårsværet. Men selv om været er uvanlig, skriver ikke Fløtten noen værrrekorder for sitt distrikt på tampen av karrieren.

– Vanligvis ligger nedbørsmengden her på 51 millimeter, men i desember var det over dobbelt så mye nedbør som normalt. Temperaturene var også langt over normalen i desember. I rekordåret 1972 var det en gjennomsnittstemperatur på 0,4 plussgrader, mens i 2013 endte det på 0,5 minusgrader, så det er ikke langt unna.

Flere saker fra Innlandet