NRK Meny
Normal

Avsløres for svart bilvask

Mange bilpleiefirmaer avsløres for bruk av ulovlig arbeidskraft og for mangelfull regnskapsføring. Skatt øst kaller bilvaskbransjen for skitten og ber bileiere være på vakt.

Nok en gang har skattemyndighetene avslørt svart arbeid hos mange firmaer som driver med bilvask og dekkskift.

Bilvaskfirmaer driver svart

Nok en gang har skattemyndighetene avslørt ulovligheter hos firmaer som driver med bilvask og dekkskift.

I en storkontroll mot svart arbeid ble 10 av 12 kontrollerte virksomheter i Hedmark og Oppland tatt.

Skatt øst mener bilvaskfirmaene er en skitten bransje.

- Våre kontroller avdekket flere alvorlige forhold. Dårlig håndtering av kontanter og mangelfull dokumentasjon av omsetning og regnskap er feil som går igjen, sier Erik Nilsen, avdelingsdirektør i Skatt øst i en pressemelding.

Fusker med omsetningen

Skatt øst og politiet har i år gjennomført 51 uanmeldte kontroller mot virksomheter som driver med bilpleie på Østlandet.

I Hedmark og Oppland ble tilsammen 12 virksomheter kontrollert. Av disse var det fire som fikk bokføringspålegg i Oppland, mens alle de kontrollerte fikk dette i Hedmark.

- Vi har vært på stedet og sett hvor mange kunder som har vært innom i løpet av en dag. Dagen etterpå har vi kontrollert dette opp mot kassapparatet, og sett hvor få som faktisk har blitt registert, sier Nilsen.

Stakk av i kundens bil

Flere steder jobbet det utlendinger som manglet både oppholds- og arbeidstillatelse.

Ett sted forsøkte to arbeidere å stikke av.

- Da vi fant det hensiktsmessig å gi oss til kjenne, kjørte to av de som arbeidet der fra stedet i kundens bil, som de vasket, forteller Nilsen.

De to ble senere pågrepet av politiet. Politiet innbrakte til sammen 22 arbeidere og flere arbeidsgivere er siktet for ulovlig bruk av arbeidskraft etter kontrollene.

I Oppland var det en person som ble innbrakt av politiet for manglende arbeids- eller oppholdstillatelse.

- Vær på vakt

Nilsen oppfordrer bileier til å være på vakt overfor firmaer som operer med svært lave priser.

- Når kundene betaler en svært lav pris, ofte med kontanter, må de vite at det er stor sannsynlighet for at de medvirker til svart omsetning, sier han.

Han oppfordrer bileier til å betale med kort og forlange kvittering.

SISTE NYTT FRA HEDMARK OG OPPLAND

 • Lei KM i sjukehus

  Ordførerne i Valdres begynner å bli lei av kretskampen om sjukehus rundt Mjøsa mellom Gjøvik, Lillehammer og Hamar. Hvis fellessjukehuset flyttes lenger vekk fra dem enn til Mjøsbrua faller støtten fra Valdres til prosjektet bort, skriver de i en pressemeldiing.

 • Ringsaker vokser enda mer

  Ringsaker kommune befester seg som den kommunen med flest innbyggere i Innlandet etter at de i fjor hadde en folketilvekst på 309 innbyggere, slik at de nå har 34 151 innbyggere. Det er likevel Hamar som øker mest med 332 innbyggere. Se veksten og nedgangen i din kommune her.

 • Los Bando til 14 land

  Filmen Los Bando er solgt til flere land etter at den ble vist for festivalpublikummet i Berlin denne uka. 14 land ønsker å vise filmen på kino.

  -Det er en bra start på det internasjonale salget, sier produsent Trine Aadalen Lo i Filmbin.