NRK Meny
Normal

Avsløres for svart bilvask

Mange bilpleiefirmaer avsløres for bruk av ulovlig arbeidskraft og for mangelfull regnskapsføring. Skatt øst kaller bilvaskbransjen for skitten og ber bileiere være på vakt.

Nok en gang har skattemyndighetene avslørt svart arbeid hos mange firmaer som driver med bilvask og dekkskift.

Bilvaskfirmaer driver svart

Nok en gang har skattemyndighetene avslørt ulovligheter hos firmaer som driver med bilvask og dekkskift.

I en storkontroll mot svart arbeid ble 10 av 12 kontrollerte virksomheter i Hedmark og Oppland tatt.

Skatt øst mener bilvaskfirmaene er en skitten bransje.

- Våre kontroller avdekket flere alvorlige forhold. Dårlig håndtering av kontanter og mangelfull dokumentasjon av omsetning og regnskap er feil som går igjen, sier Erik Nilsen, avdelingsdirektør i Skatt øst i en pressemelding.

Fusker med omsetningen

Skatt øst og politiet har i år gjennomført 51 uanmeldte kontroller mot virksomheter som driver med bilpleie på Østlandet.

I Hedmark og Oppland ble tilsammen 12 virksomheter kontrollert. Av disse var det fire som fikk bokføringspålegg i Oppland, mens alle de kontrollerte fikk dette i Hedmark.

- Vi har vært på stedet og sett hvor mange kunder som har vært innom i løpet av en dag. Dagen etterpå har vi kontrollert dette opp mot kassapparatet, og sett hvor få som faktisk har blitt registert, sier Nilsen.

Stakk av i kundens bil

Flere steder jobbet det utlendinger som manglet både oppholds- og arbeidstillatelse.

Ett sted forsøkte to arbeidere å stikke av.

- Da vi fant det hensiktsmessig å gi oss til kjenne, kjørte to av de som arbeidet der fra stedet i kundens bil, som de vasket, forteller Nilsen.

De to ble senere pågrepet av politiet. Politiet innbrakte til sammen 22 arbeidere og flere arbeidsgivere er siktet for ulovlig bruk av arbeidskraft etter kontrollene.

I Oppland var det en person som ble innbrakt av politiet for manglende arbeids- eller oppholdstillatelse.

- Vær på vakt

Nilsen oppfordrer bileier til å være på vakt overfor firmaer som operer med svært lave priser.

- Når kundene betaler en svært lav pris, ofte med kontanter, må de vite at det er stor sannsynlighet for at de medvirker til svart omsetning, sier han.

Han oppfordrer bileier til å betale med kort og forlange kvittering.

SISTE NYTT FRA HEDMARK OG OPPLAND

 • Lastebil veltet på Dokka

  En lastebil har veltet over på siden på fylkesvei 33 ved Nordsinni på Dokka. Ingen skal være skadet. Politiet melder på Twitter at det er glatt på stedet. Bergingsbil er på vei og trafikken blir dirigert manuelt.

 • Rekordvern av skog

  Regjeringen har i dag vernet en rekke skogområder i Hedmark og Oppland. Skogområdene ligger i kommunene Sør-Odal, Stor-Elvdal og Åsnes i Hedmark, og kommunene Sel, Nord-Fron, Gjøvik, Nordre Land, Østre Toten, Etnedal, Nord-Aurdal, Gran og Lunner i Oppland. Totalt ble 49 nye skogområder i ti fylker vernet i dag.

  Gammel granskog i Engerdal
  Foto: OLE MARTIN SPONBERG / NRK
 • Dark Room-dømt

  En 45 år gammel mann fra Hedmarken er i Sør-Østerdal tingrett dømt til fengsel i ti måneder for å ha lastet ned og spredt bilder og filmer med seksuelle overgrep mot barn. Mannen var også tiltalt for å ha forbrudt seg seksuelt mot en 12 år gammel jente i nær familie, men ble frifunnet på dette punktet. Navnet hans dukket opp i materiale i det såkalte Dark Room prosjektet.