NRK Meny
Normal

Avisenes meningsmålinger: Stabilt, usikkert, fram og tilbake

Mens det går mot samme ordføreren i Lillehammer etter valget, er det høyst usikkert hvem som skal sitte med klubba i Hamar, Gjøvik og Elverum.

Meningsmålinger i Innlandet

ILLUSTRASJON: Meningsmålingene i avisene i Innlandet er en god indikasjon på hvordan den faktiske politiske situasjonen i kommunene våre etter valget vil bli.

Foto: Ole Martin Ringlund / NRK

Valglogo

Det er et par ting som er sikkert her i livet.

Det er at det er kommune- og fylkestingsvalg hvert fjerde år, og at det kommer meningsmålinger om hvordan det ligger an i forkant av valget.

Så starter usikkerheten. Eller ikke.

Fortsatt Ap-styre i Lillehammer

For eksempel i Lillehammer. I følge avisa Gudbrandsdølen Dagningen og politisk redaktør Hallvard Grotli sin analyse en uke før valget, vil Arbeiderpartiet fortsette sitt mangeårige styre av dølabyen.

Et noe slitent Arbeiderparti med vedvarende interne forviklinger, fikk i 2011 ingen avløsning. Det blir det heller ikke nå.

Hallvard Grotli, politiske redaktør GD

Grunnen er at Arbeiderpartiet, Sosialistisk Venstreparti og Senterpartiet til sammen får 53,7 prosent på meningsmålingen til avisa denne uka. Det er en framgang på fire prosentpoeng.

Dermed kan det se ut til at Espen Johnsen vil fortsette i jobben på toppen av kommunehuset i Lillehammer.

Espen Granberg Johnsen

SMILER BREDT: Dagens ordfører i Lillehammer, Espen Johnsen, har all grunn til å smile skal vi tro analysene etter meningsmålingen i avisa GD.

Foto: Ole Martin Sponberg / NRK

Høyre stuper i Elverum

Mens det i Lillehammer går mot samme ordfører, henger jobben i en tynn tråd for sittende ordfører i Elverum, Erik Hanstad fra Høyre.

I følge Østlendingens meningsmåling går det rett utforbakke for Høyre. Partiet går fra 35,9 prosent til 25,4 prosent. En tilbakegang på 10,5 prosentpoeng.

Avisa skriver at partiet kan miste fire plasser i kommunestyret og hvis Senterpartiet skifter side kan de rødgrønne partiene få et klart flertall.

Da åpner det veien for Ingvar Midthun fra Arbeiderpartiet som politisk leder i kommunen.

Ingvar Midthun

SKIFTE I ELVERUM? Kan det hende mannen til venstre, Ingvar Midthun (Ap), tar over ordførerklubba fra Erik Hanstad (H) i Elverum etter valget?

Foto: Linda Vespestad / NRK

Åpent i Gjøvik

Mens kortene er delt ut og kjent i andre Innlandsbyer, er det en joker som kan avgjøre hvem som får ordføreren i Gjøvik etter valget.

For i den hvite by ved Mjøsa melder Oppland Arbeiderblad at Senterpartiet etter all sannsynlighet vil havne i posisjon til å avgjøre om Arbeiderpartiet og Bjørn Iddberg får fortsette som ordfører.

Senterpartiet og Torvild Sveen går nemlig fram på meningsmålingen til avisa i dag. De øker med to mandater til fem representanter i kommunestyret.

Når Arbeiderpartiet på samme måling går tilbake og taper tre mandater, da oppstår spenningen i Gjøvik.

Bjørn Iddberg og Torvild Sveen

SENTERPARTIAVHENGIG: Bjørn Iddberg er ifølge meningsmålingen til OA avhengig av Torvild Sveen og Senterpartiet for å fortsette.

Foto: Geir Randby / NRK

Busterud vs. Aspeli i Hamar

I Hamar har det fram til nå stått mellom tre menn som kjemper om å ikle seg ordførerkjedet denne høsten. De tre er sittende ordfører Morten Aspeli (Ap), gjenoppstandne Einar Busterud fra By- og bygdelista og Knut Fangberget fra Høyre.

Men - skal vi tro meningsmålingen og analysene til Hamar Arbeiderblad er Fangberget ikke lenger en reell kandidat i ordførerkampen.

Grunnen er at både Høyre og Arbeiderpartiet faller dramatisk på målingen fra 8. september. Det betyr ifølge avisa at dagens flertallskonstellasjon minus Senterpartiet ser ut til å ende opp med 16 mandater. Du må ha 20 for å ha flertall i kommunestyret.

På den annen side kan By- og bygdelista med støtte fra Høyre og Venstre skilte med 17 mandater på denne målingen.

Så da blir det bare å avvente valget - det ordentlige valget - før en får vite.

Montasje av Knut Fangberget, Einar Busterud og Morten Aspeli

TRES HOMBRES: I følge Hamar Arbeiderblad er en av disse ute av ordførerkampen i byen, nemlig mannen med hatt, Knut Fangberget fra Høyre.

Foto: NRK