NRK Meny
Normal

Gledestårer hjemme hos Avin

Den iranske alenemoren Avin Yousef Khadir (22) får bli i Norge. Oslo tingrett ga henne i dag medhold i saken hun anla mot staten da hun fikk avslag på sin asylsøknad.

Avin Yousef Khadir (t.v) sammen med Rigmor Finne
Foto: Arne Sørenes / NRK

NRK møtte en lykkelig Avin hjemme. Se reportasjen her!

 

Utlendingsnemndas vedtak om utvisning er kjent ugyldig av tingretten og dermed får hun og hennes hjertesyke datter bli i Norge inntil videre.  

- Jeg er veldig glad. Nå ser fremtida mi lys ut, sier Avin Yousef Khadir.

Frykter forfølgelse

Den 22 år gamle kurdiske kvinnen frykter forfølgelse og dødsstraff om hun blir sendt tilbake til hjemlandet Iran. Da både Utlendingsdirektoratet og ankeinstansen Utlendingsnemnda avslo hennes søknad om opphold, stevnet hun staten for retten.

Avin Yousef Khadir har fått massiv støtte både i tida før og under rettssaken. Hun mener dommen i tingretten er en seier til alle som har støttet henne.

- Jeg vil derfor gratulere alle som har støttet meg, og si tusen takk for den støtten jeg har fått, sier Yousef Khadir.

 

Avin Yousef Khadir
Foto: Arne Sørenes / NRK

Dommen til beste for mor og datter

Avin Yousef Khadir ble avvist av Utlendingsnemnda selv om Stortinget har vedtatt at barn som har bodd i asylmottak i tre år eller mer, har rett til å bo i Norge selv om foreldrene har fått avslag.

Khadir ble tvangsgiftet med en mye eldre mann og hevder hun ble utsatt for voldelige overgrep fra mannen og svigerfamilien hjemme i Kuridstan. Etter at hun valgte å flykte, er hun redd for hva som skjer dersom hun og datteren sendes hjem. 

Avin Yousef Khadirs advokat, Ellen Karine Hektoen, mener tingretten har tatt hensyn til mor og datter når de lar dem bli.

- Dommen sikrer de to en god fremtid, mot for en usikker fremtid i hjemlandet, sier Hektoen.

I dommen blir det også lagt vekt på datterens helsetilstand.

- I Norge vil datteren være sikret et behandlingstilbud for sin hjertesjukdom. Det er ikke sikkert hun hadde fått et slikt tilbud i hjemlandet, sier Hektoen.

Overraskende dom

Advokat Ellen Karine Hektoen sier dommen er orraskende.  Det er svært få saker som gjelder oppholdstillatelse som havner i retten, sier Hektoen.

- Kommer saken opp i retten er det dessuten sjelden at dommen er i asylsøkerens favør, sier Hektoen.

Vurderer anke

Regjeringsadvokaten har ikke tatt stilling til om de vil anke dommen fra Oslo tingrett.

- Regjeringsadvokaten vil nå diskutere dommen sammen med Utlendingsnemda og eventuelt anke innen fristen på 1 måned, sier statens advokat, Kine Elisabeth Steinsvik.

Avin Yousef Khadir håper hun slipper en ankesak.

- Jeg håper det ikke blir en ny rettssak, men blir det det skal jeg kjempe videre, sier Avin Yousef Khadir.

SISTE NYTT FRA HEDMARK OG OPPLAND

 • Ny fysisk trener i KIL

  Kongsvinger har ansatt italienske Lidio Melis som ny fysisk trener i klubben. Han vil også få ansvar for utviklingsavdelingen i klubben og for ernæring. Det melder Glåmdalen.

 • Åpnet for normal trafikk igjen

  Riksvei 3/25 er åpnet igjen for normal trafikk ved Terningmoen i Elverum etter at et kjørefelt har vært stengt på grunn av asfaltarbeid. Det har i morgentimene vært lange køer både til og fra Elverum.

 • Lange køer inn mot Elverum

  Det har vært lange køer på riksvei 3/25 inn mot Elverum i dag. Køene skyldes veiarbeid og trafikkdirigering på Grindalsmoen. Asfaltarbeid i natt ble forsinket etter problemer med en maskin. Trafikken har i perioder stått stille helt fra Midtskogen.

  Kø inn mot Elverum
  Foto: Vibecke Vold Haagensen / NrK