Normal

Vannet synker og flomfaren i Mjøsa avtar

Ifølge Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE) vil vannstanden i Mjøsa ikke stige så mye som man tidligere har antatt.

Flomsteinen i Trysil

VANNET SYNKER: Slik så det ut ved flomsteinen i Trysil onsdag morgen ved 0730-tiden. Flommen er på kraftig retur og flere av innbyggerne kan nå flytte tilbake til boligene sine.

Foto: Odd Ragnar Lund / NRK

Tirsdag meldte NVE at årets vårflom kunne bli nesten like ille som i 2013 og 2011 i Mjøsa med en lokal vannstand på opp mot 6,66-6,70 meter. Nå viser nye beregninger at det neppe blir så galt.

For selv om vannstanden i Mjøsa har steget med ca. 20 centimeter fra i går, viser de nye prognosene en roligere utvikling enn man tidligere har meldt.

– De nyeste prognosene som kom i går indikerte en noe lavere flomtopp enn det vi har sagt tidligere - omkring 6,30 meter på lokal skala. Det er fortsatt en stigende vannføring, og den vil nok fortsette i noen dager til, men ikke så fort som det har vært de siste dagene, sier sjefingeniør Paul Christen Røhr i NVE.

Under flommen i fjor var den lokale vannstanden i Mjøsa på 6,71 meter. Beregningene nå tyder altså på at årets flomtopp vil bli om lag 40 centimeter lavere. Røhr sier at det eneste stedet man nå ser en liten utfordring med økende vannføring er i elva Vorma som renner ut av Mjøsa.

– Men det er jo pent og pyntelig, og det vil jo etter hvert gå ned der når Mjøsa har nådd sitt høyeste, sier han.

Roligere i Trysil

Ifølge NVE er det nå synkende vannstand i hele Hedmark og Oppland. I Trysil har vannet gått betydelig tilbake fra tidligere i uken da Trysilelva gikk kraftig over sine bredder.

– Elva går fremdeles tilbake, og selv om det fortsatt er mye vann der er vi vel nå på en 20-årsflom, opplyser ordfører Ole Martin Norderhaug.

Han forteller at flere av de evakuerte nå har flyttet tilbake til boligene sine.

– De som vi evakuerte, våre klienter, de kom jo tilbake til der de bor i går. Når det gjelder de som har flyttet ut av hus i Nybergsund-området, så er vel noen av de husene såpass skadet at det skjer vel ikke på lang tid framover, sier Norderhaug.

Ordføreren opplyser at det fortsatt er driftsstans ved bedriften Moelven Trysil som har vært hardt rammen av flommen, og at noen mindre veier i kommunen fremdeles er stengt.

– Den gledeligste nyheten er vel at riksvei 26 sør for Nybergsund ble åpnet sent i går kveld, så der er det nå farbart, sier han.