Stiftelsesleder: – Ringvirkningene av denne dommen kan bli dramatiske

Aukruststiftelsen vil prøve «Il Tempo Extra Gigante-saken» for Høyesterett og frykter for framtida til stiftelsen, og arven etter Aukrust, dersom dommen blir stående.

Rettsak om Il Tempo Gigante

STRIDENS KJERNE: Il Tempo Extra Gigante er en attraksjon i Hunderfossen familiepark. Men hvem har rettighetene til bilen?

Foto: knut Røsrud / NRK

– Vi er selvfølgelig både skuffet og overrasket over dommen, sier Lars Espen Aukrust.

Eidsivating lagmannsrett har bestemt at berg-og-dal-baneattraksjonen Il Tempo Extra Gigante er en krenkelse av Caprino Filmcenters opphavsrett til den legendariske filmbilen, og må bytte navn. Det er motsatt konklusjon enn den tingretten kom fram til i 2015.

– Vi har bestemt oss for å prøve saken for Høyesterett, sier Aukrust bestemt.

Han får støtte av konsernsjefen i Hunderfossen Familiepark, Per Arne Slapø.

– Dommen er uforståelig, sier han.

– Kjells livsverk

En smilende Lars Espen Aukrust

Lars Espen Aukrust er svært skuffa over dommen i lagmannsretten.

Foto: Alexander Nordby / NRK

Lars Espen Aukrust er styreleder i stiftelsen som skal forvalte arven etter onkelen. Han er redd for konsekvensene av dommen. Stiftelsen gir blant annet støtte til filmselskapet Maipo, som står bak de nye Flåklypa-filmene, Riksteateret og eventuelt produktsalg. Dette får de lisenspenger av.

– De pengene bruker vi for å gjøre Kjells livsverk kjent for nye generasjoner. Vi støtter Aukrustsenteret og alvdalsbygda, sier styrelederen.

Han er redd for at denne dommen skal påvirke dette i negativ forstand.

– Ringvirkningene av dette kan bli dramatiske, sier han.

Aukrust eller Caprino?

Kjell Aukrust skapte Flåklypa-universet. Ivo Caprino skapte en film som fortsetter å holde universet populær – 40 år etter at den ble gitt ut. Hvem har rettighetene til Il Tempo Gigante? Det er dette spørsmålet som er stridens kjerne.

– Det var Kjell Aukrust alene som skapte Il Tempo Gigante. Filmbilen ble laget etter Kjells tegninger, sier Lars Espen Aukrust.

Da Kjell Aukrust og Ivo Caprino begge levde hadde de stor respekt for hverandres åndsverk, men da Hunderfossen Familiepark satte opp en berg-og-dalbane med den kjente bilen i 2014 protesterte Caprino Filmcenter.

– Ifølge åndsverkloven har den som skaper et åndsverk opphavsrett til verket. Det kunstneriske verket Il Tempo Gigante er utvilsomt skapt av både av Aukrust og Caprino. Aukrust tegnet, men Caprino bygde bilen, sa Caprino filmsenters advokat da saken først gikk i tingretten.

– Godt å få en bekreftelse

I en pressemelding sier Remo Caprino, daglig leder i Caprino Fimsenter at det var godt å få lagmannsrettens bekreftelse på at det som er skapt i felleskap også skal forvaltes i fellesskap. Han forstår fortsatt ikke hvorfor Hunderfossen Familiepark og Aukruststiftelsen ikke kom til dem før de bygde attraksjonen.

– Da kunne saken vært unngått, sier Remo Caprino.

Remo Caprino, Il Tempo Gigante (filmbilen)

Remo Caprino i retten sammen med en modell av Il Tempo Gigante, slik den er kjent fra Flåklypa Grand Prix.

Foto: Thor Henning Lerstad / NRK

Idømt saksomkostninger

Mens Aukrust fikk fullt medhold i tingretten, vant Caprino fram i lagmannsretten. Riktignok med dissens.

Hunderfossen familiepark og Aukruststiftelsen er, i tillegg til å måtte endre attraksjonens navn, dømt til å betale saksomkostninger for begge rettsrundene. En sum på til sammen drøyt 5,9 millioner kroner.

– Dette har vi store problemer med å kunne dekke. Det vil måtte gå utover det arbeidet vi gjør, sier Lars Espen Aukrust.