Audun Kristiansen fikk Hedmarken kulturpris

ELVERUM (NRK): Audun Kristiansen fikk tildelt Hedmarken kulturpris for sitt arbeid med «Dagens Prøysen».

Overrekkelse i radiostudio

NRKs Audun Kristian ble tildelt Hedmarken kulturpris for sitt arbeid med «Dagens Prøysen».

Audun Kristiansen

Fra venstre: kultursjef i Hamar kommune: Marian Skutlaberg, kultursjef i Stange kommune: Morten Midtlien, Audun Kristiansen, distriktsredaktør i NRK Hedmark og Oppland: Inger Johanne Solli, kultursjef i Løten: Bente Hagen, kultursjef i Ringsaker: Asle Berteig.

Foto: Linda Vespestad / NRK

– Jeg gjetter at det har noe med Alf Prøysen å gjøre, sa NRKs Audun Kristiansen da radiostudioet ble fylt opp av blant annet kultursjefene fra de fire kommunene Hamar, Ringsaker, Løten og Stange.

Grunnen til at de kom uanmeldt og overrasket Kristiansen under mandagens morgensending, var at de skulle dele ut Hedmarken kulturpris.

– Du, Audun Kristiansen, får Hedmarken kulturpris for den enestående innsatsen du har lagt ned i «Dagens Prøysen» i 2014. Du har skapt et historisk dokument som vil bli stående i ettertiden, sa kultursjef i Ringsaker kommune, Asle Berteig, da han overrakte prisen.

Har blitt et oppslagsverk

Frida Ånnevik

Frida Ånnevik fra Hamar sang Prøysens «Mannen på holdeplassen» under prisutdelingen.

Foto: Linda Vespestad / NRK

Distriktsredaktør i NRK Hedmark og Oppland, Inger Johanne Solli, var også til stede under overrekkelsen. Det var hun som foreslo «Dagens Prøysen» i forbindelse med Prøysenåret 2014. Men hun vet ikke helt hva hun så for seg sa hun foreslo det, forteller hun.

– Jeg så kanskje for meg én sang hver dag, for jeg visste jo at det var masse materiale i arkivet vårt. Men Audun har jo virkelig dykket ned i arkivet og gjort dette til noe mye større. Han har funnet ubrukt materiale, helt nytt materiale i tillegg til det gode, gamle. Han har lest seg grundig opp på Prøysen og nærmest blitt et oppslagsverk, fortalte en stolt Solli.

– Har levd i min egen verden

Hovedpersonen selv synes det var veldig hyggelig å bli satt pris på, men også rart å få en pris som Prøysen selv var foreslått til i 1970.

– Prøysen ble jo foreslått til denne prisen. Men så ville Ringsaker bryte ut å gi ham en Ringsakerpris, men det rakk de aldri. Og nå får jeg denne prisen for mitt arbeid med Prøysen. Det er litt rart.

Hvordan har det vært å jobbe med dette?

Det har vært veldig moro. Det har vært som å bo i en boble, min egne lille verden. Jeg har oppdaget nye ting hver eneste dag. Og det har vært gøy å lese om noe hvor alt fester seg. Da er det vel materiale som hjernen setter pris på å vite noe om, tenker jeg, avslutter Kristiansen, som innrømmer at han har blitt en Prøysen-nerd i løpet av dette året.