NRK Meny
Normal

Åtte politietterforskere avdekker menneskehandel i Hedmark

Saken om menneskehandel og ulovlig hallikvirksomhet med base i Skarnes vokser stadig i omfang. I går ble en tredje person varetektsfengslet, og politiadvokat utelukker ikke flere pågripelser.

Kongsvinger politistasjon

Det pågår en omfattende og ressurskrevende etterforskning av det politiet mener er omfattende menneskehandel og hallikvirksomhet med base i Skarnes. Åtte personer jobber med etterforskning, Hedmark politidistrikt får også bistand fra Kripos.

Foto: Linda Vespestad / NRK

To personer fra Bulgaria har siden februar sittet varetektsfengslet, siktet for menneskehandel og ulovlig hallikvirksomhet. I går ble en tredje person varetektsfengslet.

– Vi utelukker ikke flere pågripelser, og jobber fortsatt med å skaffe oss en best mulig oversikt over saken, og hvem som er involvert, sier politiadvokat i Hedmark Ann Elisabeth Billa til NRK.

Foreløpig har politiet funnet frem til tre-fire kvinner de mener er fornærmede i saken, men Billa sier at dette antallet med stor sannsynlighet vil øke.

Hun tillegger at hele åtte politiansatte i distriktet jobber med etterforskningen av saken, og at de har fått hjelp av Kripos.

Store utfordringer for politiet

Ann Elisabeth Billa, politidadvokat

Ann Elisabeth Billa, politidadvokat i Hedmark politidistrikt sier det er mange utfordringer i etterforskningen av saken om menneskehandel og hallikvirksomhet.

Foto: Frode Meskau/NRK

Politiadvokat Ann Elisabeth Billa sier det er flere utfordrende aspekter ved denne saken.

– Vi har utfordringer knyttet til språk, og det er utfordrende å få tak i både mistenkte og fornærmede. De fornærmede kvinnene er dessuten skeptiske til myndighetspersoner, så det er vanskelig å oppnå tillit. Det er dessuten krevende å finne og følge pengestrømmene, som er en svært sentral del av denne saken.

Politiadvokat Billa påpeker også at denne typen saker er relativt ny for norsk politi.

– Vi har i Norge har lite erfaring med slike saker, og ingen menneskehandelsaker av denne størrelsen har tidligere ført til domfellelse. Vi må dermed pløye ny mark, og jobbe for å få nok informasjon til at det skal holde for å få en rettslig dom.

Les også:

Mannen begjærte seg løslatt

Torkil Røseid

Torkil Røseid representerte bulgareren som i går ble varetektsfengslet i Glåmdal tingrett. Han sier at klienten er svært skuffet over beslutningen.

Foto: Bjørn Opsahl

De to bulgarerne som har sittet varetektsfengslet siden februar samtykket i går til åtte nye ukers fengsling. Den tredje personen, en bulgarer på 41 år, ble i går varetektsfengslet i fire uker, med brev- og besøksforbud.

Advokat Torkil Røseid representerte mannen i Glåmdal tingrett i går. Han sier klienten er skuffet over beslutningen, og vil anke.

– Han påpeker at han både har en sønn her, lovlig oppholdstillatelse i Norge, og at han har mottatt stønad fra NAV. Han sier dessuten at han ikke har noen tilknytning til et annet land. I avhørene med politiet har han, slik han ser det, vært åpen og gitt politiet all informasjon han har i saken.

SISTE NYTT FRA HEDMARK OG OPPLAND

 • Ministeren legger ikke føringer

  Kommunalminister Jan Tore Sanner ønsker ikke å legge føringer for hvordan arbeidsplasser og funksjoner fordeles i Hedmark og Oppland når de to fylkene slås sammen. Forhandlingsutvalgene var i dag i møte med ministeren. – Ingen tvil om at vi har mange vanskelige oppgaver foran oss. Det vanskeligste er å fordele arbeidsplasser, sier fylkesråd i Hedmark, Aasa Gjestvang.

  En delegasjon fra Hedmark og Oppland på besøk hos kommunalminister Jan Tore Sanne
  Foto: Stein S. Schinstad / NRK
 • Palestinere mot Trump i Gjøvik

  Omlag 50 personer deltok i en markering i Gjøvik torsdag kveld mot Donald Trumps anerkjennelse av Jerusalem som Israels hovedstad. Palestinakomiteen i Oppland sto bak demonstrasjonen. De mener den norske regjeringa må gripe inn i fredsprosessen i området.

  Palestinademonstrasjon Gjøvik
  Foto: Mohammad Alkordi
 • Tre til sjekk etter trafikkulykke

  Tre personer er sendt til legevakt for en sjekk etter et trafikkuhell Moelv sentrum i ettermiddag. To biler var involvert i uhellet og trafikken dirigeres forbi stedet.